Jak usmażyć smaczne boczniaki?
Smażone boczniaki smakują podobnie jak schabowy, niektórzy wielbiciele twierdzą, że nawet lepiej, a sposób przygotowania jest znacznie szybszy i nie ma potrzeby rozbijania mięsa.
- • Pieprz, sól, jaja, boczniaki
1
Kupujemy boczniaki - najlepiej kupić je bezpośrednio od producenta, są one świeże i tańsze. Jeżeli nie masz takie możliwości, kup je w hipermarkecie.
2
Umyj je pod bieżącą wodą i odczekaj, aż odciekną z wody.
3
Następnie weź dwa jajka i ubij je. Obtocz grzyby w tym jajku - jak schabowe, a później w bułce tartej. Do smaku możesz posoli i popieprzyć - najlepiej przed nałożeniem panierki.
4
Bierzemy patelnię, polewamy ją olejem i zaczynamy smażyć nasze boczniaki.
Czas około 4-7 minut.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
przyznam, że kilka razy zdarzyło mi się znaleźć boczniaki w lesie - w tym ostatnio w rezerwacie przyrody prawem chronionym :-) - rosną te grzyby na spróchniałych drzewach i je "wykańczają" - w Warszawie też widywałem boczniaki, na topolach, ale jakoś nawet mnie nie korciło by zerwać...
Ostatnio zmieniony: 2010-12-09 11:14:17
Pychota!
Ostatnio zmieniony: 2010-12-07 09:40:59
Dodaj komentarz