Jak urządzić smacznego grilla?
Pełnia lata, to szczyt sezonu grillowego. W weekendy, cała Polska, tłumnie wyrusza, z rodziną czy paczką znajomych, na podmiejskie tereny, złapać trochę powietrza, i oczywiście posiedzieć przy grillu. Pamiętajmy jednak, że nie każda potrawa z rusztu jest zdrowa. Przede wszystkim, używajmy tacek do grillowania. Opary z palonego tłuszczu, są silnie rakotwórcze, zachowajmy więc zasady bezpieczeństwa, a nasz weekend będzie udany.
- • grill
- • narzędzia do grillowania
- • węgiel drzewny
- • produkty do grillowania
- • tacki aluminiowe, filia aluminiowa
- • fajne towarzystwo

W zasadzie na ruszt możemy wrzucić wszystko, od mięsa wszelkich gatunków, po warzywa, grzyby, a nawet owoce. Żeby mięso z grilla, było soczyste i miękkie, dobrze jest przygotować je trochę wcześniej, stosując różnego rodzaju i pomysłu marynaty. Kilka porad, jak uraczyć znajomych, naprawdę dobrym stekiem.

Wołowina - Części najlepiej nadające się na ruszt to antrykot, polędwica, rostbef.Zaprawa - Wymieszać szklankę czerwonego wina, ½ l wody, 10 ziaren pieprzu, pokrojoną cebulę i 2 ząbki czosnku, przyprawić odrobiną cukru i tymianku; marynować 2 doby

Wieprzowina - Części najlepiej nadające się na ruszt to boczek, karkówka, żeberka,rumsztyk, polędwica. Zaprawa - Wymieszać szklankę piwa, 1/3 szklanki oleju, 1/3 szklanki octu winnego, 3 łyżki miodu i 3 łyżki musztardy; marynować 24 h

Drób - Części najlepiej nadające się na ruszt to piersi, skrzydełka, udka, tusze w całości. Zaprawa - Wymieszać sok z 1 pomarańczy, po 5 łyżek miodu i octu winnego, 1 łyżkę oleju i po 3 łyżki sosu sojowego i worcester; marynować 1-2 h.

Cielęcina - Części najlepiej nadające się na ruszt to nerkówka, sznyclówka. Zaprawa - Wymieszać olej z sokiem z cytryny; za marynatę można również zastosować białe wino, wytrawną wódkę, sok owocowy lub likier; marynować 24 h.

Ryby
Najlepsze gatunki: łosoś, pstrąg, sandacz, szczupak, makrela. Zaprawa - Wymieszać 5-6 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżki słodkiej papryki, kilka kropli tabasco, 1 łyżeczkę cukru i soli; marynować 30 minut. lub: skroić drobno koperek, rybę ułożyć na filii aluminiowej, posolić, skropić cytryną, podlać rozpuszczonym masłem, posypać przyprawą do ryb i koperkiem. Zawinąć w folię, odstawić do lodówki, na ok. 1h

warzyw i owoców, w zasadzie nie musimy marynować, chyba, że chcemy je dodać do mięsa – np. piec udka z ananasami.

Pamiętajmy, aby nie piec za długo, nie przesuszyć, ani nie przypalić mięsa. Żeby było soczyste i bardziej kruche, można w trakcie grillowania podlewać je piwem, lub winem.

świetnym uzupełnieniem mięsa, będą wszelkiego rodzaju surowe dodatki warzywne - pomidory, ogórki, papryka, a także owoce.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Naukowcy twierdzą, że opary tłuszczu z grilla, są silnie rakotwórcze. Pamiętajmy więc, aby raczej mięso grillować na specjalnych tackach.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:12:23
Ostatnio zmieniony: 2012-02-03 19:13:02
Ostatnio zmieniony: 2011-03-30 18:19:42
Ostatnio zmieniony: 2011-01-09 22:27:53
Dodaj komentarz