Jak urozmaicić potrawę: sos tzatziki?
Sos ten jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczny. Pochodzi z Grecji i stanowi popularny dodatek do wielu dań, szczególnie dobrze komponuje się z potrawami pieczonymi czy smażonymi. Ważne, aby przed podaniem sos odstawić na pewien czas do lodówki, bo najlepiej smakuje dobrze schłodzony. W Polsce również zyskał już uznanie, ponieważ świetnie urozmaica nasze posiłki jako dodatek do nich, a w lecie można poczuć jego orzeźwiające właściwości.
- • 1 ogórek
- • koperek (można zastąpić miętą)
- • jogrut naturalny
- • ząbek czosnku
- • sól
- • pieprz
- • sok z cytryny
Świeży ogórek należy drobno pokroić w kostkę, niektórzy ścierają ogórek na tarce, ja jednak preferuję krojenie. Można po umyciu ogórka nie obierać, o ile nie ma bardzo grubej skórki i moim zdaniem tak jest smaczniej.
Pokrojony ogórek dobrze jest posolić i odstawić na jakiś czas, żeby oddał wodę, wtedy nasz sos nie zrobi się bardzo rzadki.
Kilka gałązek koperku drobno posiekać, zamiast koperku można użyć kilka listków mięty, zależy od upodobań.
Trochę "zielonego" pozostawić do dekoracji;).
Do jogurtu naturalnego, który powinien być gęsty, dodać ogórki, koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Jogurt i dodatki mieszamy, przyprawiamy szczyptą soli i odrobiną pieprzu, jeśli ktoś lubi - dodaje kilka kropel soku z cytryny...dekoracja, i gotowe!
Cały proces zajmuje około 10-15 minut. Teraz sos do lodówki na jakiś czas, im dłużej - tym lepiej.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-05-31 18:13:34
Ostatnio zmieniony: 2012-03-09 09:16:28
Ostatnio zmieniony: 2011-03-16 12:06:11
Dodaj komentarz