Jak uratować przypalony garnek, a przy tym się nie zmęczyć?

Czasami zdarza się, że zagadamy się, wciągnie nas interesująca książka czy film i zapomnimy, o zostawionym na kuchence obiedzie. Przytomniejemy dopiero czując specyficzną woń spalenizny i "klops" - mamy problem. Można sobie z nim poradzić, a przy tym nie narobić się. Jedyny minus - trzeba o garnku zapomnieć na 2 dni. Myślę, że to żadna cena za odzyskanie naczynia.

1

Wyjmij z przypalonego garnka jego zawartość (nie skrob przy tym za bardzo dna, bo nie warto się tak męczyć ;)


2

Wlej do garnka trochę wody i intensywnie potrząsaj przez chwilę naczyniem wprowadzając wodę w nim w ruch wirowy. Następnie energicznym ruchem wylej zawartość do toalety.


3

Wlej do garnka tyle wody, by jej powierzchnia była 2-3 cm powyżej najwyższego śladu spalenizny - temperatura wody jest nieistotna.


4

Do garnka z wodą wsyp kwasek cytrynowy (może być także soda oczyszczona, ale z własnego doświadczenia wiem, że kwasek jest dużo skuteczniejszy). Zawartość garnka pomieszaj łyżką.


5

Odstaw garnek na co 24-48 godzin (im większy stopień przypalenia, tym dłużej)


6

Po upływie czasu wskazanego w poprzednim kroku spalenizna zejdzie przy standardowym myciu garnka - nie trzeba ani trochę szorować.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Pamiętaj, by odstawić garnek w miejscu niedostępnym dla dzieci i uprzedź domowników, że garnka nie wolno używać. Po wymieszaniu wody z kwaskiem cytrynowym radzę od razu, porządnie, umyć ręce.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.02.2013

Komentarze

przydatna porada

Ostatnio zmieniony: 2013-03-03 11:45:54

mam nadzieję, że nie będę musiała ale w razie potrzeby skorzystam z porady hehe :)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 20:36:56

hmm na pewno wypróbuję jak będę musiała...ale na razie nie mam przypalonego...pozdrawiam:-)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 19:22:22

Można - porównałam wszystkie metody i kwasek cytrynowy przebił wszystkie - jedno przetarcie ściereczki po "odleżeniu" garnka i znika spalenizna :)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 18:19:33

na przypalony spód mozna tez posypac sól

Ostatnio zmieniony: 2013-02-25 18:14:21

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj