Jak uratować mętny rosół?
Zmętnienie rosołu może być spowodowane zbyt dużą ilością wygotowanego tłuszczu z mięsa, zbyt dużą ilością dodanych warzyw lub zbyt szybkim gotowaniem. Poniżej przedstawiam sposoby na uratowanie mętnego rosołu.
- • 1/2 szklanki zimnej wody, chłodziarka, gaza, łyżka
1
Rosół musi się gotować powoli. Jeżeli z powodu zbyt szybkiego gotowania zmętniał, należy dolać bardzo zimnej wody (pół szklanki) i powoli powtórnie zagotować rosół.
2
Jeżeli mamy dużo czasu, to możemy rosół schłodzić. Zdejmiemy wówczas łyżką stwardniały tłuszcz.
3
Oczyszczony rosół możemy teraz lekko ogrzać a następnie przecedzić. Najlepiej wykorzystać do tego gazę. W efekcie otrzymamy bardzo klarowny wywar.
4
Czysty, klarowny rosół jest pyszny z makaronem. Jest także niezastąpiony w walce z przeziębieniem.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Bardzo ciekawe to.
Dodaj komentarz