Jak uratować mętny rosół?

Zmętnienie rosołu może być spowodowane zbyt dużą ilością wygotowanego tłuszczu z mięsa, zbyt dużą ilością dodanych warzyw lub zbyt szybkim gotowaniem. Poniżej przedstawiam sposoby na uratowanie mętnego rosołu.

  • 1/2 szklanki zimnej wody, chłodziarka, gaza, łyżka
1

Rosół musi się gotować powoli. Jeżeli z powodu zbyt szybkiego gotowania zmętniał, należy dolać bardzo zimnej wody (pół szklanki) i powoli powtórnie zagotować rosół.


2

Jeżeli mamy dużo czasu, to możemy rosół schłodzić. Zdejmiemy wówczas łyżką stwardniały tłuszcz.


3

Oczyszczony rosół możemy teraz lekko ogrzać a następnie przecedzić. Najlepiej wykorzystać do tego gazę. W efekcie otrzymamy bardzo klarowny wywar.


4

Czysty, klarowny rosół jest pyszny z makaronem. Jest także niezastąpiony w walce z przeziębieniem.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.01.2013

Komentarze

Bardzo ciekawe to.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj