Jak upiec tradycyjne ciastka domowe?

Na pewno każdy z nas za czasów dzieciństwa pamięta ulubione ciasteczka, pieczone przez babcię czy mamę. To był wtedy rarytas: po prostu tradycyjne, ale smaczne smakołyki, które ucieszyły niejedną buzię. Przygotowanie ich jest naprawdę proste, choć wymaga trochę czasu, ale warto poczekać, by o tym się przekonać.

1

Do ich sporządzenia potrzebujemy:
- 1 szkl. mleka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki,
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Potem dodajemy:
- 1 margaryna,
- 2 jajka,
- 2 żółtka,
- cukier waniliowy.


2

Wykonanie:
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie połączyć i zostawić na noc w głębokiej misce. Następnego dnia rano dodać 2 jajka i 2 żółtka oraz margarynę, a mąki dosypywać tyle, ile się wgniecie, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Teraz już wystarczy formować ciasteczka, używając foremek lub maszynki do kręcenia ciastek. I można piec na złoty kolor.


3

Życzę smacznego i powrotu do dziecinnego świata!!!


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 03.11.2010

Komentarze

Moja mama zawsze piekła takie ciastka na każde święta, to była taka tradycja.

Ostatnio zmieniony: 2013-04-21 22:09:16

pyszne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 08:48:42

super porada

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 10:58:42

Fajna porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-22 22:38:26

Smacznie sie zapowiada

Ostatnio zmieniony: 2011-03-16 07:28:38

Z pewnością są bardzo smaczne.Prosty przepis, a tyle radości :-D

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 15:51:11

Na pewno wypróbuję:)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:05:06

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj