Jak upiec smaczne rogale ?
W dniu św. Marcina nie zjeść rogala to tak jak w tłusty czwartek nie skonsumować pączka. Ale tak naprawdę rogaliki możemy piec i zajadać się nimi przez cały rok. Jak każde ciasto również rogale najlepiej smakują jeszcze ciepłe, dlatego najlepiej upiec je własnoręcznie w domu. Co prawda troszkę pracy przy tym jest ale efekt jest bardzo smakowity.
- • drożdże, cukier, mąka, margaryna, masło, śmietana, jajka, twaróg, dżem, mleko, proszek do pieczenia, sól, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy,
Rogaliki drożdżowe z nadzieniem serowo-dżemowym
drożdże - 5 dag
cukier - 5 łyżek
mąka krupczatka - 2,5 szklanki
margaryna - 0,75 kostki
śmietana - 4 łyżki
jajko - 1 szt
farsz:
półtłusty twaróg - 20 dag
dżem z czarnej porzeczki lub wiśni - 0,25 szklanki
mleko - do posmarowania rogali
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru. Mąkę siekamy z margaryną a następnie dodajemy pozostały cukier, krupczatkę, margarynę, śmietanę, jajko i roztarte drożdże. Ciasto dokładnie zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąty o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto tniemy na kilkucentymetrowe prostokąty i dzielimy je na trójkąty. Przygotowujemy farsz: twaróg miksujemy z dżemem /jeśli wolimy by masa była słodsza możemy do farszu dodać cukier/. Na każdym trójkącie kładziemy porcję nadzienia i zwijamy w rogalika. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej /w odstępach/ rogaliki, odstawiamy na 20 min, smarujemy mlekiem i pieczemy ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C.
Rogale orzechowe
mąka - 50 dag
margaryna - 25 dag
drożdże - 5 dag
mleko - 5 łyżek
jajka - 2 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
cukier - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
Nadzienie:
zmielone orzechy włoskie - 20 dag
cukier puder - 20 dag
cukier waniliowy - 2 łyżki
śmietana 18% - 0,5 szklanki
białko - do posmarowania rogali
tłuszcz do formy
Drożdże rozcieramy z zimnym mlekiem. Jajka ubijamy z cukrem. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy margarynę, szczyptę soli i zagniatamy ciasto. Następnie dodajemy roztarte drożdże i ubite jajka. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 godz. Przygotowujemy nadzienie: zmielone orzechy, cukier puder, cukier waniliowy i śmietanę ucieramy na gładką masę. Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części, każdą kolejno rozwałkowujemy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm i kroimy tak jak pizzę na 12 trójkątów. Na każdy kawałek ciasta nakładamy porcję farszu orzechowego i zwijamy. Rogaliki smarujemy białkiem i układamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C do czasu aż się zrumienią. ok. 12 min.
Rogaliki paryskie
masło - 15 dag
cukier - 15 dag
mąka - 15 dag
jajka - 2 szt
żółtko - 1 szt
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
tłuszcz do blaszki
Masło ucieramy z cukrem na puszysty, jasny krem. Dodajemy jedno całe jajko i dwa żółtka /białko zachowujemy/. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy i dodajemy do masy masłowo-jajecznej. Dokładnie wyrabiamy miękkie ciasto i chłodzimy je przez godzinę w lodówce.Następnie z zimnego ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy z nich grube wałeczki a następnie rogaliki. Układamy na natłuszczonej blaszce, smarujemy odłożonym białkiem i pieczemy ok. 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Rogaliki z marmoladą
mleko - 1 szklanka
drożdże - 10 dag
cukier - 3 łyżki
mąka - 3 szklanki
jajko - 1 szt
masło - 5 dag
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
śmietana - 3 łyżki
cukier puder - do posypania
dowolna marmolada
Z mleka, drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu aż zacznie "bąbelkować". Mąkę przesiewamy, dodajemy mąkę, miękkie masło, cukier waniliowy i zaczyn. Wszystko wyrabiamy ok. 15 min na gładkie elastyczne ciasto. Dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na dwa okrągłe placki. Kroimy tak jak pizzę - przez środek. Od szerszego końca po środku nakładamy marmoladę i zwijamy do węższej części, kształtujemy rogaliki. Gotowe smarujemy śmietaną, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gorące posypujemy cukrem pudrem.
Rogale serowe z dżemem
mąka - 25 dag
margaryna - 25 dag
biały ser - 25 dag
cukier - o,5 szklanki
dowolny dżem - słoiczek
cukier puder - do dekoracji
Biały ser ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, schłodzoną margarynę i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i chłodzimy przez godzinę w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, kroimy w trójkąty, które smarujemy dżemem i zwijamy w rogaliki. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Rogale możemy nadziewać dowolnymi dżemami, marmoladami, kremami do smarowania pieczywa typu nutella a nawet kostkami twardej czekolady.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:38:47
Ostatnio zmieniony: 2012-10-31 11:44:46
Ostatnio zmieniony: 2012-10-31 07:39:11
Ostatnio zmieniony: 2012-10-26 08:57:39
Dodaj komentarz