Jak upiec pyszny keks?
Keks to proste w przygotowaniu ciasto, które zawsze i każdemu się udaje /no chyba, że je przypalimy/. Na to ciasto skusi się każdy, nie tylko amator bakalii i suszonych owoców.Keks ma tą zaletę, że upieczony na Święta Bożego Narodzenia i nie zjedzony z pewnością będzie smaczny w Sylwestra. Oto kilka przepisów na smaczne keksy:
- • Lista potrzebnych produktów przy każdym przepisie
Keks klasyczny
mąka - 1,5 szklanki
jajka - 4 szt
masło - 20 dag
cukier - 20 dag
proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
cukier waniliowy - 2 łyżki
smażona skórka pomarańczowa - 5 dag
smażona skórka cytrynowa - 5 dag
posiekane orzechy włoskie - 10 dag
posiekane rodzynki - 10 dag
tłuszcz do formy
Masło ucieramy z porcjami dodawanym cukrem i jajkami na puch. Mąkę przesiewamy /odkładamy jedną łyżkę/ z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto powinno być jednolite. Orzechy i rodzynki mieszamy z odłożoną łyżką mąki a następnie dodajemy do ciasta. Dodajemy także skórki cytrusowe i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki /ok. 25 cm/ natłuszczonej masłem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Po 15 min. zmniejszamy temp. do 180 stopni C i pieczemy jeszcze ok. 30 min.
Aromatyczny keks korzenny
masło - 10 dag
cukier - 0,5 szklanki
miód - 1 szklanka
mąka - 3 szklanki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
kakao - 1 łyżka płaska
cynamon w proszku - 0,5 łyżeczki
imbir w proszku - 0,5 łyżeczki
zmielone goździki - 0,5 łyżeczki
skórka starta z cytryny - 2 łyżeczki
jajko - 1 szt
śliwowica - 50 ml
pokrojone suszone daktyle - 10 dag
kandyzowana skórka cytrynowa - 10 dag
kandyzowana skórka pomarańczowa - 10 dag
rodzynki - 10 dag
orzechy włoskie - 10 dag
Do rondelka wkładamy masło, miód i cukier i mieszając mocno podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Kiedy wszystkie składniki roztopią się i połączą zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy cynamon, imbir, goździki, skórkę z cytryny, jajko i wystudzona masę miodowo-maślaną. Wszystko dokładnie mieszamy. Bakalie skrapiamy śliwowicą, dodajemy do pozostałych składników i ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia ciasto przekładamy do dwóch keksówek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 80 min. Keksy studzimy. Zimne zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na tydzień w chłodne miejsce.
Keks wileński
mąka - 20 dag
masło - 15 dag
miód - 15 dag
jajka - 4 szt
rodzynki - 5 dag
kawa naturalna - 2 dag
cynamon w proszku - 0,5 łyżeczki
zmielone goździki - 0,5 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
tłuszcz do formy
Masło ucieramy z miodem, wbijając po jednym jajku.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z drobno zmieloną kawą, cynamonem i goździkami. Rodzynki obtaczamy w niewielkiej ilości mąki. Do masła dodajemy mąkę z kawą i przyprawami oraz rodzynki i dokładnie mieszamy. Keksówkę wykładamy natłuszczonym pergaminem i przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy i przecinamy głęboko powierzchnię wzdłuż formy. Keksa pieczemy ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Keks z jabłkami
cukier - 1 szklanka
cukier waniliowy - 1 łyżka
mąka - 2 szklanki
jajka - 3 szt
olej - 4 łyżki
olej - 1 łyżka
rodzynki - 3 łyżki
orzechy włoskie posiekane - 0,5 szklanki
gorzka czekolada - 1 tabliczka
jabłka - 5 szt
pokrojone suszone śliwki - 0,5 szklanki
bułka tarta - 1 łyżka
tłuszcz - do formy
Jabłka obieramy, po odrzuceniu gniazd nasiennych kroimy w kostkę, posypujemy cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy rodzynki, suszone śliwki /jeśli są bardzo suche namaczamy je najpierw w letniej wodzie/ i mieszamy.Odstawiamy na 30 min. aż jabłka puszczą sok. Orzechy siekamy drobno a czekoladę dość grubo.Do jabłek dodajemy mąkę, żółtka olej, sodę, orzechy, czekoladę oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy - masa będzie dość gęsta. Formę natłuszczamy, oprószamy bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy ok. 40 min. w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
Keks żytni z morelami
mąka żytnia - 10 dag
mąka pszenna - 10 dag
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
masło - 10 dag
jajka - 2 szt
cukier - 10 dag
mleko - 4 łyżki
suszone morele - 20 dag
jabłko - 1 szt
cynamon - 2 łyżeczki
tłuszcz do formy
Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy sól, posiekane masło, jajka i cukier. Wszystko ucieramy z mlekiem na jednolitą niezbyt gęstą masę. Dodajemy pokrojone na ćwiartki morele i pokrojone w kostkę obrane i bez gniazd nasiennych jabłko.Dodajemy cynamon i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy ok. 70 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Keks biszkoptowy
cukier - 0,5 szklanki
mąka - szklanka z czubkiem
cukier waniliowy - 2 łyżki
jajka - 4 szt
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mak - 2 łyżki
płatki migdałowe - 2 łyżki
łuskane pestki dyni - 2 łyżki
łuskane pestki słonecznika - 2 łyżki
suszone śliwki pokrojone- 5 łyżek
skórka kandyzowana cytrusowa - 5 łyżek
rodzynki - 4 łyżki
suszone morele pokrojone- 4 łyżki
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtak ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy pianę z białek, mak oraz przesianą i wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodajemy oprószone łyżką mąki bakalie i ziarna /w sumie powinno być ich ok. 1 szklanki/. Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej pergaminem formy.Pieczemy ok. 40 min. w 180 stopniach C.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Polecam również poradę jak upiec keks z orzechami na białkach - www.zaradni.pl/porada/8477
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:32:10
Ostatnio zmieniony: 2012-11-27 14:37:44
Ostatnio zmieniony: 2012-11-26 22:14:45
Ostatnio zmieniony: 2012-11-26 20:59:20
Dodaj komentarz