Jak upiec pyszną włoską pizzę na cienkim cieście w domowym piekarniku?

Domowa włoska pizza jak z najlepszej pizzerii? Tak to jest możliwe jeśli posiadasz jakikolwiek piekarnik w domu (nawet z epoki "późnego gierka")! I jeśli posiadasz Fratelli Pizza Stone (kamień do wypieku pizzy) . Ciasto na pizzę (porcja na 8 pizz o średnicy około 25 cm) + sos.

  • Kamień do wypieków pizzy - fratelli pizza stone
  • Piekarnik
  • Składniki na pizzę ;-)
1

Zdobądź metodą zakupu ;-) lub przeszukaj lodówkę w poszukiwaniu następujących składników:
1 kg mąki pszennej „500”, 1,5 łyżki stołowej cukru, 1,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0,5 l. letniej wody, 20 g drożdży.


2

Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą.


3

Dodać sól i dobrze wymieszać.


4

Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut.


5

Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło" od ręki.


6

Przygotowane ciasto spryskać wodą, przykryć ściereczką lub folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.


7

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki. Wystarczy teraz zagnieść przygotowaną kulkę ciasta w okrągły, cienki placek (dłońmi lub przy pomocy wałka) i dalej przygotowywać pizzę wedle własnych upodobań.


8

Włóż kamień do swojego piekarnika na niski poziom i nagrzewaj go przez minimum 30 - 40 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250°C.


9

Na śliskim blacie posypanym mąką uformuj okrągły, cienki placek z przygotowanej uprzednio kulki ciasta, najlepiej za pomocą wałka


10

Posyp mąką dosyć obficie drewnianą łopatkę, aby uniknąć przyklejenia się ciasta i ułatwić nałożenia na kamień.


11

Ułóż uformowany placek na łopatkę.


12

Nałóż na placek dowolne, ulubione dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, peperoni, oliwki itd.).


13

Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nałóż przygotowaną pizzę z łopatki na dobrze nagrzany uprzednio kamień.


14

Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia (7-10 min.).


15

Za pomocą łopatki ostrożnie zdejmij pizzę z kamienia i ułóż na dużym talerzu.


16

Posyp pizzę ulubionymi ziołami np. oregano.


17

Pokrój pizzę na dowolnej wielkości trójkąty.


18

Smacznego!


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 20.02.2010

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj