Jak upiec pyszną szarlotkę ?

Ciasto dosyć znane. Ponadczasowe i zawsze smaczne.

  • Składniki :
  • 60 dkg mąki krupczatki
  • 5 żółtek
  • cały proszek do pieczenia (jeśli mamy tzw. podwójną porcję to połowę)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kostka margaryny (używam zawsze tej z tłuszczem palmowym)
  • 1 litrowy słoik jabłek
  • cynamon
  • 1 całe jajko do posmarowania nim wierzchu ciasta przed pieczeniem
1

Wszystkie składniki posiekać nożem. Dodać kwaśnej śmietany około 1/2 małego opakowania. Wyrobić wszystkie składniki razem i podzielić ciasto na dwie części.


2

Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć połowę rozwałkowanego ciasta i posypać je również po wierzchu bułką tartą.


3

Na placek dać duży litrowy słoik usmażonych jabłek. Posypać trochę cynamonem do smaku i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wyrównać dokładnie brzegi i ponakłuwać wierzch widelcem. 1 całe jajko wymieszać w szklance i posmarować wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać wierzch ciepłego ciasta cukrem pudrem.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • -Ciasto wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.02.2011

Komentarze

ok

Ostatnio zmieniony: 2013-05-30 22:38:33

to najlepsze ciasto, zapraszam do mnie: http://www.zaradni.pl/porada/3446,jak_upiec_szarlotke_z_budyniem

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:21:47

uwielbiam szarlotki :)

Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:35:44

Wygląda świetnie:) i na pewno smaczna:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:08:02

moja ulubiona

Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 17:25:01

będę je robiła jutro, dziekuje za radę

Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 16:11:33

Najlepsze ze wszystkich ciast! :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:48:57

Wygląda wspaniale smakuję też na pewno dobrze :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-23 20:13:37

Proste domowe ciasto zawsze smaczne :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:43:03