Jak upiec pyszną szarlotkę ?
Ciasto dosyć znane. Ponadczasowe i zawsze smaczne.
- • Składniki :
- • 60 dkg mąki krupczatki
- • 5 żółtek
- • cały proszek do pieczenia (jeśli mamy tzw. podwójną porcję to połowę)
- • 2 łyżki cukru pudru
- • kostka margaryny (używam zawsze tej z tłuszczem palmowym)
- • 1 litrowy słoik jabłek
- • cynamon
- • 1 całe jajko do posmarowania nim wierzchu ciasta przed pieczeniem
Wszystkie składniki posiekać nożem. Dodać kwaśnej śmietany około 1/2 małego opakowania. Wyrobić wszystkie składniki razem i podzielić ciasto na dwie części.
Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć połowę rozwałkowanego ciasta i posypać je również po wierzchu bułką tartą.
Na placek dać duży litrowy słoik usmażonych jabłek. Posypać trochę cynamonem do smaku i przykryć drugą połową rozwałkowanego ciasta. Wyrównać dokładnie brzegi i ponakłuwać wierzch widelcem. 1 całe jajko wymieszać w szklance i posmarować wierzch ciasta. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypać wierzch ciepłego ciasta cukrem pudrem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •-Ciasto wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-30 22:38:33
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 21:21:47
Ostatnio zmieniony: 2013-03-14 21:35:44
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:08:02
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 17:25:01
Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 16:11:33
Ostatnio zmieniony: 2011-03-25 22:48:57
Ostatnio zmieniony: 2011-03-23 20:13:37
Ostatnio zmieniony: 2011-02-28 11:43:03
Dodaj komentarz