Jak upiec przepyszne ciasto grysikowiec?
Składniki na ciasto: 50 dag mąki 2 jajka 15 dag margaryny 13 dag miodu 1 łyżeczka sody 1 cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru Składniki na masę grysikową: 1/2 szklanki kaszy manny 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki alkoholu 200 g masła 1 słoiczek powideł polewa czekoladowa
Ugnieść produkty na ciasto i podzielić na 4 równe placki.
Pieczemy po około 10 minut każdy placek w tej samej blaszce.
Wykonanie masy grysikowej:
Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę manną i cukier puder, mieszamy i gotujemy około 10 min.
Gęsty grysik musi ostygnąć.
Miksujemy masło na tak zwaną rózgę, dodajemy zimną kaszę mannę i miksujemy około 3 minuty.
Na sam koniec dodajmy alkohol.
Upieczone cztery placki przekładamy masami:
na pierwszy placek nakładamy powidła (cały słoik), przykrywamy go drugim plackiem, na który nakładamy masę grysikową, przykrywamy masę kolejnym plackiem smarując go masą grysikową, ostatni placek smarujemy polewą czekoladową.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Ciasto lepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu.
Dodaj komentarz