Jak upiec proste ciasto - szarlotkę?
Przyjeżdża teściowa, przyjaciółka, na których chcesz zrobić wrażenie. Zaprosiłeś na obiad kobietę, którą chcesz oczarować i zdobyć. A może wolisz w domowym zaciszu oddawać się w samotności lub z rodziną rozkoszom podniebienia? Nic prostszego! Upiecz proste ciasto - szarlotkę na kruchym cieście z bezową pianką, a zdobędziesz uznanie każdego, kto jej skosztuje.
- • 1 kostka margaryny,
- • 5-ć jaj,
- • 1 szkl. cukru,
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- • 0,5 kg mąki pszennej,
- • 2 kisiele ( smak wg własnego uznania),
- • 1l jabłek pieczonych ( w słoiku),
- • aromat i cukier waniliowy wg własnego uznania
- • szczypta soli
Miękką margarynę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka, cukier waniliowy i/lub aromat do ciasta. Zagniatamy tak długo, aż powstanie jednolita, gładka kulka ciasta.
Odrywamy od niego kawałek wielkości pięści i wkładamy do lodówki.
Włączamy piekarnik na 200 stopni, pieczenie góra/dół.
Smarujemy blachę margaryną i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną.
Rozwałkowujemy pozostałe ciasto na grubość ok. 3 mm.
Wykładamy ciastem blaszkę robiąc wysokie brzegi - na ok. 2cm.
Nie przejmuj się, jeśli ciasto porwało się - po prostu wyklej blachę kawałkami ciasta.
Nakłuj ciasto widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 10 min.
Przygotuj piane z białek, cukru i kisielu.
Zacznij ubijać pianę z białek ze szczyptą soli przy użyciu miksera. Kiedy piana zacznie być w miarę sztywna, zacznij dodawać do piany cukier sypiąc go łyżkami po woli do piany.
Następnie na koniec dodaj do piany kisiel. Ubijaj jeszcze chwilę.
Wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika, wyłóż na nie pieczone lub prażone jabłka, nakryj je następnie ubitą pianą. Na koniec posyp wierzch bezy ciastem leżącym w lodówce - porwij je na drobne kawałeczki i rozrzuć na powierzchni.
Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika i piecz ok. 1 godziny - do momentu, kiedy beza zacznie się lekko rumienić.
Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku do wystygnięcia. Możesz posypać wierzch cukrem pudrem, polać lukrem lub pozostawić w stanie naturalnym.
Uwagi i spostrzeżenia
- •W moim domu blacha tego jabłecznika znika w ciągu jednego dnia!
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-03 17:44:14
Dodaj komentarz