Jak upiec łatwą i prostą drożdżówkę?
Zapach drożdżówki kojarzy się zazwyczaj z domem rodzinnym. Kochamy zapach pieczonego ciasta drożdżowego przeplatający się z nutami owoców sezonowych. I ten niezapomniany smak kruszonki. Jednak większość z nas boi się robić ciasto drożdżowe, bo "na pewno się nie uda". Oto przepis na placek drożdżowy, który na 100% uda się każdemu.
- • CIASTO DROŻDŻOWE:
- • - 4 jajka
- • - 1 szklanka cukru
- • - 3/4 szklanki oleju
- • - 3/4 szklanki mleka
- • - 10 dag drożdży
- • - 1 kg mąki
- • KRUSZONKA:
- • - 1/2 kostki masła/margaryny
- • - ok. 3/4 szklanki mąki
- • - ok. 1 szklanka cukru
- • - owoce sezonowe: rabarbar, śliwki, jabłka, wiśnie itd.
Jajka wybijamy do miseczki i dodajemy szczyptę soli. Delikatnie mieszamy i wlewamy do dużej miski.
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy to na jajka.
Posypujemy wszystko cukrem i wlewamy na to olej.
Całość posypujemy mąką. Nie mieszamy.
Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na min. 2 godziny.
Po upływie czasu mieszamy łyżką całość do uzyskania gładkiej masy.
Blachę smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto.
Na wierzch kładziemy ulubione owoce i całość przykrywamy kruszonką.
Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze ok. 190 stopni.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Podana temperatura dotyczy piekarnika bez termoobiegu. SMACZNEGO!
- •Ja trzymam wszystko w misce od 4 do 6 godzin - drożdże maja więcej czasu by popracować.
Galeria


Dodaj komentarz