Jak upiec łatwą i prostą drożdżówkę?

Zapach drożdżówki kojarzy się zazwyczaj z domem rodzinnym. Kochamy zapach pieczonego ciasta drożdżowego przeplatający się z nutami owoców sezonowych. I ten niezapomniany smak kruszonki. Jednak większość z nas boi się robić ciasto drożdżowe, bo "na pewno się nie uda". Oto przepis na placek drożdżowy, który na 100% uda się każdemu.

  • CIASTO DROŻDŻOWE:
  • - 4 jajka
  • - 1 szklanka cukru
  • - 3/4 szklanki oleju
  • - 3/4 szklanki mleka
  • - 10 dag drożdży
  • - 1 kg mąki
  • KRUSZONKA:
  • - 1/2 kostki masła/margaryny
  • - ok. 3/4 szklanki mąki
  • - ok. 1 szklanka cukru
  • - owoce sezonowe: rabarbar, śliwki, jabłka, wiśnie itd.
1

Jajka wybijamy do miseczki i dodajemy szczyptę soli. Delikatnie mieszamy i wlewamy do dużej miski.


2

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy to na jajka.


3

Posypujemy wszystko cukrem i wlewamy na to olej.


4

Całość posypujemy mąką. Nie mieszamy.


5

Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na min. 2 godziny.


6

Po upływie czasu mieszamy łyżką całość do uzyskania gładkiej masy.


7

Blachę smarujemy margaryną, wysypujemy bułką tartą i wykładamy ciasto.


8

Na wierzch kładziemy ulubione owoce i całość przykrywamy kruszonką.


9

Wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze ok. 190 stopni.


10

Uwagi i spostrzeżenia

  • Podana temperatura dotyczy piekarnika bez termoobiegu. SMACZNEGO!

  • Ja trzymam wszystko w misce od 4 do 6 godzin - drożdże maja więcej czasu by popracować.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 08.04.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj