Jak upiec jabłecznik z bezą kokosową?
Jabłecznik zawsze był moim ulubionym ciastem, a w tej postaci jest wyjątkowo smaczny.
- • 250 g masła lub margaryny do pieczenia
- • 1 szklanka cukru i 1 szklanka cukru pudru
- • 5 jaj
- • 2 szklanki mąki tortowej
- • 200 ml śmietany ukwaszanej lub kwaśnego mleka
- • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- • 2 łyżki kakao
- • 150-200 g wiórek kokosowych
- • 1 kg jabłek

Margarynę lub masło utrzyj z 1 szklanką cukru i 5 żółtkami, następnie stopniowo dodawaj 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 śmietanę ukwaszoną 12%, 2 łyżki kakao. Ciasto musi być dobrze wyrobione, żeby nie było żadnych grudek.

Do oddzielonych białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj 1 szklankę cukru pudru i dalej ubijaj, aż piana będzie sztywna. Do ubitej piany białkowej dodaj około 150-200 g wiórków kokosowych i wymieszaj delikatnie łyżką. Do wymieszania wiórków kokosowych nie używaj miksera, ponieważ piana może się rozrzedzić.

Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia i wyłóż folią aluminiową.

W pierwszej kolejności na blachę wyłóż ciemne ciasto.

Na to wyłóż mus jabłkowy (sposób wykonania musu znajduje się w moich poprzednich przepisach - http://www.zaradni.pl/porada/2940,jak_zrobic_mus_jablkowy).
Na mus jabłkowy wyłóż i rozprowadź dokładnie pianę z białek z wiórkami kokosowymi.

Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w zwykłym piekarniku przez 30-35 minut w temp. 180 st. C, natomiast w piekarniku z termoobiegiem piecz w temp. 150 st. C. Uważaj, aby zbyt mocno nie podpiec piany z białek, dlatego przez cały czas obserwuj, co się dzieje w piekarniku. Jeżeli białka będą się zbyt mocno rumienić, przełącz piekarnik na dolną grzałkę. Pod koniec pieczenia można ponownie włączyć wentylator i zmniejszyć temp. do 100 st. C, aby piana się lekko wysuszyła. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku, uchylając lekko drzwiczki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Najlepiej gdy jabłecznik jest odkryty, ponieważ wtedy beza jest krucha.
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:28:53
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:05:05
Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:25:36
Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:17:32
Dodaj komentarz