Jak upiec jabłecznik z bezą kokosową?

Jabłecznik zawsze był moim ulubionym ciastem, a w tej postaci jest wyjątkowo smaczny.

  • 250 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 1 szklanka cukru i 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 ml śmietany ukwaszanej lub kwaśnego mleka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 150-200 g wiórek kokosowych
  • 1 kg jabłek
1

Margarynę lub masło utrzyj z 1 szklanką cukru i 5 żółtkami, następnie stopniowo dodawaj 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 1 śmietanę ukwaszoną 12%, 2 łyżki kakao. Ciasto musi być dobrze wyrobione, żeby nie było żadnych grudek.


2

Do oddzielonych białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę, następnie dodaj 1 szklankę cukru pudru i dalej ubijaj, aż piana będzie sztywna. Do ubitej piany białkowej dodaj około 150-200 g wiórków kokosowych i wymieszaj delikatnie łyżką. Do wymieszania wiórków kokosowych nie używaj miksera, ponieważ piana może się rozrzedzić.


3

Wysmaruj tłuszczem blachę do pieczenia i wyłóż folią aluminiową.


4

W pierwszej kolejności na blachę wyłóż ciemne ciasto.


5

Na to wyłóż mus jabłkowy (sposób wykonania musu znajduje się w moich poprzednich przepisach - http://www.zaradni.pl/porada/2940,jak_zrobic_mus_jablkowy).


6

Na mus jabłkowy wyłóż i rozprowadź dokładnie pianę z białek z wiórkami kokosowymi.


7

Tak przygotowane ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w zwykłym piekarniku przez 30-35 minut w temp. 180 st. C, natomiast w piekarniku z termoobiegiem piecz w temp. 150 st. C. Uważaj, aby zbyt mocno nie podpiec piany z białek, dlatego przez cały czas obserwuj, co się dzieje w piekarniku. Jeżeli białka będą się zbyt mocno rumienić, przełącz piekarnik na dolną grzałkę. Pod koniec pieczenia można ponownie włączyć wentylator i zmniejszyć temp. do 100 st. C, aby piana się lekko wysuszyła. Po upieczeniu ciasto pozostawić w piekarniku, uchylając lekko drzwiczki.


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Najlepiej gdy jabłecznik jest odkryty, ponieważ wtedy beza jest krucha.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.10.2010

Komentarze

Fajne:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-20 12:28:53

ciekawy pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:05:05

Polecam :)

Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:25:36

chyba wyprobuje

Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:17:32

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj