Jak upiec domowy biszkopt bez konserwantów?
Samodzielne wykonanie biszkoptu nie jest trudne, a mogę zagwarantować, że domowy wypiek jest o niebo lepszy i zdrowszy od gotowych biszkoptów, których głównym składnikiem są konserwanty oraz wszelkiego rodzaju ulepszacze.
- • 4 jajka
- • szklanka cukru
- • szklanka mąki
- • szczypta soli
- • szczypta proszku do pieczenia
- • łyżka stołowa świeżego soku z cytryny
- • folia aluminiowa
- • mikser
- • tortownica
- • piekarnik/prodiż
Rozdzielamy białko od żółtek. Ubijamy białko ze szczyptą soli, dzięki temu piana będzie sztywna i bardzo dobrze ubita. Ja ubijam pianę w mikserze.
Do gotowej piany z białek dodajemy cukier i miksujemy na dużych obrotach przez 10 minut. Ważne by zachować czas miksowania, ponieważ będziemy mieć gwarancję, że cukier dobrze połączył się z białkiem.
Do masy dodajemy żółtka i znowu miksujemy całość przez 10 minut.

Do masy dodajemy mąkę oraz szczyptę proszku do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki drewnianą łyżką i na koniec dodajemy łyżkę stołową świeżego soku z cytryny i mieszamy wszystkie składniki jeszcze raz - dzięki temu nasz biszkopt upiecze się równiutki.

Jeśli posiadacie prodiż to polecam pieczenie biszkopta w tym urządzeniu. Jeśli nie, to ciasto wlewamy do okrągłej tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Biszkopt pieczemy przez 30 minut w temp. 200 stopni. Przez pierwsze 20 minut nie otwieramy piekarnika/prodiża, by ciasto nie opadło. Smacznego.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Dokładnie miksować składniki
- Nie otwierać prodiża/piekarnika przez pierwsze 20 minut pieczenia, by biszkopt nie opadł
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-31 11:02:25
Ostatnio zmieniony: 2012-11-01 14:24:08
Ostatnio zmieniony: 2010-07-31 17:18:01
Dodaj komentarz