Jak upiec ciasto z miodem - miodownik?

Miodownik to podobno jesienne ciasto - jego słodki smak może poprawić nasz melancholijny nastrój.

  • Ciasto miodowe:
  • 150 g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki płynnego miodu pszczelego lub sztucznego
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka kopiasta mąki tortowej
  • 1 łyżka kopiasta mączki ziemniaczanej
  • Polewa:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • w razie potrzeby - 1 surowe jajko
  • Na posypanie ciasta:
  • 100 g orzechów włoskich
1

Sposób wykonania ciasta z miodem:
Włóż do garnka margarynę, cukier, miód i wszystko razem gotuj tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Można użyć miodu pszczelego lub sztucznego. Ja użyłam miodu sztucznego.


2

Powyższą masę lekko ostudź, dodaj do niej surowe jajko i szybko je wymieszaj, aby się nie zaparzyło. Następnie dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i wyrób mątewką lub łyżką ciasto na jednolitą masę bez grudek.


3

Na wcześniej przygotowaną blachę, tzn. natłuszczoną i wyłożoną pergaminem, wyłóż połowę ciasta miodowego. Ciasto to dość trudno się rozprowadza na blaszce, dlatego należy je delikatnie posypać mąką i rozprowadzić rękami lub rozwałkować.


4

Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut w temp. 180 st. C (termoobieg - 150 st.C) na złoty kolor. Najlepiej przez cały czas obserwować pieczone ciasto, ponieważ ma tendencje do przypalania się i wtedy ma gorzki smak. Po upieczeniu wyjmij ciasto, schłódź blaszkę, wyłóż pergaminem i rozprowadź drugą połowę ciasta, następnie upiecz tak samo jak powyżej.


5

Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:
Przesiej przez sito 1 szklankę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.


6

Wbij do miski 4 jajka, wsyp do nich 1 szklankę cukru i ubijaj mikserem tak długo, aż masa powiększy swoją objętość i będzie gęsta.


7

Do ubitej masy jajecznej powoli, po jednej łyżce dodawaj przesianą mąkę i mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na natłuszczoną i wyłożoną folią aluminiową blachę wyłóż masę biszkoptową, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C (termoobieg - 150 st. C) przez około 20 minut.


8

Po upieczeniu wyłóż biszkopt na blat stołu, zdejmij folię i wystudź.


9

Sposób wykonania masy budyniowej:
Odmierz pół litra mleka, odlej ok. 1 szklankę, wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mąki tortowej i mąki ziemniaczanej.


10

Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj 1 kostkę margaryny, 1 szklankę cukru i 2 paczki cukru waniliowego. Wszystko razem zagotuj, odstaw na moment z ognia i wlej mleko rozmieszane z mąką, przez cały czas energicznie mieszając.


11

Z powrotem połóż garnek na palniku, przez cały czas podgrzewaj i energicznie mieszaj, żeby nie powstały kluchy. Masa budyniowa po ugotowaniu musi mieć konsystencję normalnego budyniu.


12

Blachę wyłóż folią aluminiową i wyłóż na spód upieczony blat ciasta miodowego, następnie wysmaruj go połową gorącego budyniu


13

Na warstwę budyniu połóż blat biszkoptowy, wysmaruj go drugą połową budyniu i na to połóż drugi blat ciasta miodowego.


14

Sposób wykonania polewy:
W małym garnuszku rozpuść 1/3 kostki margaryny i do tego włóż 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (rozdrobnionej na kosteczki). Mieszaj i delikatnie podgrzewaj, aby czekolada połączyła się z margaryną tworząc jednolitą masę.


15

Jeżeli zdarzy Ci się, że polewa się zwarzy (tzn. margaryna będzie się oddzielała od czekolady i masa będzie rzadka), to można polewę uratować, dodając 1 surowe jajko i energicznie mieszając, aż polewa stanie się jednolita i błyszcząca. Mnie akurat dzisiaj na nieszczęście polewa się zwarzyła, ale udało mi się ją uratować w podany powyżej sposób.


16

Polej ciasto polewą i dokładnie rozprowadź.


17

Na warstwę lekko przestudzonej polewy rozsyp 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich.


18

Uwagi i spostrzeżenia

  • Miodownik najlepszy jest nazajutrz, gdy ciasto miodowe zwilgotnieje.

  • Miodownik można mrozić, a po rozmrożeniu smakuje jak świeży.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 21.10.2010

Komentarze

pyszne

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:06:05

Uwielbiam miodownik !!!

Ostatnio zmieniony: 2011-09-24 13:35:06

Ostatnio takie ciasto jadłam na ślubie mojego kuzyna, ciasto jest genialne. Czasochłonność nie ma znaczenia, bo smak jest niesamowity i warto poświęcić czas na jego wykonanie. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2011-09-23 21:47:35

Wygląda pysznie. :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-09-23 20:01:23

Zgadzam się z przedmówczynią .Widać ,że ciasto do najłatwiejszych wypieków nie należy ale podejrzewam ,że smak zwraca wszystkie trudy :)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:47:05

Dość pracochłonne, ale pewnie smak wszystko wynagrodzi.

Ostatnio zmieniony: 2010-11-29 15:30:49

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj