Jak upiec ciasto z miodem - miodownik?
Miodownik to podobno jesienne ciasto - jego słodki smak może poprawić nasz melancholijny nastrój.
- • Ciasto miodowe:
- • 150 g margaryny
- • 1/4 szklanki cukru
- • 2 łyżki płynnego miodu pszczelego lub sztucznego
- • 1 jajko
- • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
- • 2 szklanki mąki tortowej
- • Biszkopt:
- • 4 jajka
- • 1 szklanka cukru
- • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- • 2 łyżki mąki tortowej
- • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- • Masa budyniowa:
- • 1/2 litra mleka
- • 1 kostka margaryny
- • 1 szklanka cukru
- • 2 cukry waniliowe
- • 1 łyżka kopiasta mąki tortowej
- • 1 łyżka kopiasta mączki ziemniaczanej
- • Polewa:
- • 1/3 kostki margaryny
- • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
- • w razie potrzeby - 1 surowe jajko
- • Na posypanie ciasta:
- • 100 g orzechów włoskich

Sposób wykonania ciasta z miodem:
Włóż do garnka margarynę, cukier, miód i wszystko razem gotuj tak długo, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Można użyć miodu pszczelego lub sztucznego. Ja użyłam miodu sztucznego.

Powyższą masę lekko ostudź, dodaj do niej surowe jajko i szybko je wymieszaj, aby się nie zaparzyło. Następnie dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i wyrób mątewką lub łyżką ciasto na jednolitą masę bez grudek.

Na wcześniej przygotowaną blachę, tzn. natłuszczoną i wyłożoną pergaminem, wyłóż połowę ciasta miodowego. Ciasto to dość trudno się rozprowadza na blaszce, dlatego należy je delikatnie posypać mąką i rozprowadzić rękami lub rozwałkować.

Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez około 10-15 minut w temp. 180 st. C (termoobieg - 150 st.C) na złoty kolor. Najlepiej przez cały czas obserwować pieczone ciasto, ponieważ ma tendencje do przypalania się i wtedy ma gorzki smak. Po upieczeniu wyjmij ciasto, schłódź blaszkę, wyłóż pergaminem i rozprowadź drugą połowę ciasta, następnie upiecz tak samo jak powyżej.

Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:
Przesiej przez sito 1 szklankę mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej i 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Wbij do miski 4 jajka, wsyp do nich 1 szklankę cukru i ubijaj mikserem tak długo, aż masa powiększy swoją objętość i będzie gęsta.

Do ubitej masy jajecznej powoli, po jednej łyżce dodawaj przesianą mąkę i mieszaj mikserem na najniższych obrotach. Na natłuszczoną i wyłożoną folią aluminiową blachę wyłóż masę biszkoptową, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temp. 180 st. C (termoobieg - 150 st. C) przez około 20 minut.

Po upieczeniu wyłóż biszkopt na blat stołu, zdejmij folię i wystudź.

Sposób wykonania masy budyniowej:
Odmierz pół litra mleka, odlej ok. 1 szklankę, wymieszaj z 1 kopiastą łyżką mąki tortowej i mąki ziemniaczanej.

Pozostałe mleko wlej do garnka, dodaj 1 kostkę margaryny, 1 szklankę cukru i 2 paczki cukru waniliowego. Wszystko razem zagotuj, odstaw na moment z ognia i wlej mleko rozmieszane z mąką, przez cały czas energicznie mieszając.

Z powrotem połóż garnek na palniku, przez cały czas podgrzewaj i energicznie mieszaj, żeby nie powstały kluchy. Masa budyniowa po ugotowaniu musi mieć konsystencję normalnego budyniu.

Blachę wyłóż folią aluminiową i wyłóż na spód upieczony blat ciasta miodowego, następnie wysmaruj go połową gorącego budyniu

Na warstwę budyniu połóż blat biszkoptowy, wysmaruj go drugą połową budyniu i na to połóż drugi blat ciasta miodowego.

Sposób wykonania polewy:
W małym garnuszku rozpuść 1/3 kostki margaryny i do tego włóż 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej (rozdrobnionej na kosteczki). Mieszaj i delikatnie podgrzewaj, aby czekolada połączyła się z margaryną tworząc jednolitą masę.
Jeżeli zdarzy Ci się, że polewa się zwarzy (tzn. margaryna będzie się oddzielała od czekolady i masa będzie rzadka), to można polewę uratować, dodając 1 surowe jajko i energicznie mieszając, aż polewa stanie się jednolita i błyszcząca. Mnie akurat dzisiaj na nieszczęście polewa się zwarzyła, ale udało mi się ją uratować w podany powyżej sposób.

Polej ciasto polewą i dokładnie rozprowadź.

Na warstwę lekko przestudzonej polewy rozsyp 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Miodownik najlepszy jest nazajutrz, gdy ciasto miodowe zwilgotnieje.
- •Miodownik można mrozić, a po rozmrożeniu smakuje jak świeży.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 15:06:05
Ostatnio zmieniony: 2011-09-24 13:35:06
Ostatnio zmieniony: 2011-09-23 21:47:35
Ostatnio zmieniony: 2011-09-23 20:01:23
Ostatnio zmieniony: 2011-02-18 10:47:05
Ostatnio zmieniony: 2010-11-29 15:30:49
Dodaj komentarz