Jak upiec ciasto agrestowe?
Ciasto agrestowe do doskonały deser o nietypowym smaku. Łatwe w przygotowaniu nadaje się zarówno do filiżanki kawy jak i podejmowania gości.
- • Na ciasto drożdżowe: 1 kg mąki, 6 jajek, 150 g drożdży,50 ml oleju, 0,5 l mleka,200 g cukru, 100 masła, łyżeczka soli, cukier waniliowy
- • Na krem: 6 białek, 1 opakowanie kisielu, cukier. Do białek wyspujemy kisiel i dokładnie miszamy - najlepiej mikserem, az całość nabierze różowego zabarwienia. Dodajemy pdrobinę cukru oraz agrest. Całość mieszamy i równomiernie rozkładamy na ciasto.

Najpierw wyrabiamy ciasto drożdżowe (składniki poniżej) i pozostawiamy je do wyrośnięcia. Przepis na drożdżowca znajdziecie poniżej.

Kiedy ciasto rośnie przygotowujemy agrest. Ilość zależy od tego, jak bardzo "agrestowy" ma być wypiek. Zazwyczaj jest to około 200 g agrestu.
Następnie przygotowujemy krem. Będzie nam do niego potrzebne 6 białek, kisiel w proszku i cukier. Przepis na krem znajdziecie poniżej.
Do przygotowanego w już kremu dodajemy umyty wcześniej agrest i dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy cisto i równomiernie rozprowadzamy krem na jego powierzchni. Całość pieczemy około godziny w temperaturze 180 st. Celsjusza
Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- Krem ma kwaskowy smak, więc jeśli nie każdemu przypadnie do gustu. Zamiast agrestu równie dobrze można dodać np. jagód
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2010-11-16 09:53:56
Ostatnio zmieniony: 2010-07-31 14:37:56
Dodaj komentarz