Jak upiec ciasteczka pieguski?
Prezentuję poniżej przepis na błyskawiczne ciasteczka pieguski. Robi się je bardzo szybko. Można je upiec nawet gdy pojawią się niespodziewani goście. Przepis jest wielokrotnie przeze mnie testowany i modyfikowany. Podaję go w formie którą uważam za najbardziej udaną.
- • 1 kostka margaryny (200g)
- • 1 szklanka cukru
- • 1 jajo
- • 2,5 szklanki mąki
- • 0,5 łyżeczki soli
- • 0,5 łyżeczki sody
- • 1 tabliczka czekolady
- • garść orzechów włoskich
Czekoladę wkładamy do lodówki, żeby łatwiej ją posiekać. Orzechy łuskamy i siekamy. Od razu włączamy piekarnik na 180 stopni, bo zanim się nagrzeje nasze ciasteczka będą już gotowe do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy dalej. Ja przygotowuję ciasto mikserem (mam mikser z misą, więc w zasadzie ciasto robi się samo).
Gdy składniki są dobrze wymieszane dodajemy powoli mąkę, ja dosypuję po pół szklanki.
Razem z mąką dodajemy sól i sodę. Miksujemy aż ciasto stanie się jednolitą masą.
Gdy mamy gotowe ciasto, dodajemy posiekane orzechy i czekoladę i mieszamy.
Z powstałego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Muszą to być kulki, bo w trakcie pieczenia ciasto się troszkę roztopi i powstanie ładny kształt ciasteczek. Jeżeli rozpłaszczymy kulki wówczas wyjdą brzydkie placki.
Kulki układamy na blaszce w odległości około 3 cm od siebie.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15-20 minut (w zależności od piekarnika, trzeba obserwować). Ciasteczka mają mieć złoty kolor.
Po przestygnięciu zrobią się chrupiące.
Dodaj komentarz