Jak upiec ciasteczka na choinkę?
Zbliża się Boże Narodzenie i pora pomyśleć o świątecznej dekoracji domu. Może w tym roku warto tradycyjne ozdoby choinkowe zastąpić ozdobami własnej "produkcji" i upiec ozdobne ciasteczka ? Pomysł ten ma wiele zalet:przede wszystkim taka choinka jest ekologiczna, ma swój niepowtarzalny i osobliwy urok, wspaniały aromat ciasteczek będzie unosił się w mieszkaniu przez całe święta a jeśli najdzie nas ochota zawsze możemy taką ozdóbkę choinkową po prostu zjeść.Wyobraźcie sobie zapach świeżych pachnących ciasteczek i żywej choinki . Prawdziwie świąteczny aromat i nastrój.
- • Lista produktów przy każdym przepisie.
Ciasteczka anyżowe
mąka - 50 dag
cukier - 1,5 szklanki
jajka - 2 szt
żółtko - 1 szt
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
anyż - 2 gwiazdki
zimne masło - 1 kostka /25 dag/
białko - do posmarowania
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miseczki, dodajemy cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Wbijamy całe jajka, dodajemy żółtko. Gwiazdki anyżu tłuczemy w moździerzu lub rozkruszamy na piasek i dodajemy do pozostałych składników. Zimne masło kroimy na wiórki, dodajemy do miski i zagniatamy kruche ciasto. Gotowe, jednolite ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Wykałaczką robimy dziurki, przez które przeciągniemy nitkę do powieszenia ich na choince. Ciasteczka układamy na oprószonej mąką blaszce, smarujemy roztrzepanym białkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 15 - 20 min - aż się zrumienią.
Gwiazdeczki cynamonowe
mąka - 25 dag
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
cynamon - 1 łyżeczka
cukier - 8 dag
miękkie masło - 10 dag
sok jabłkowy - 2 łyżki
jajko - 1 szt
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, dodajemy sodę, cynamon, cukier, miękkie masło pokrojone na kawałki oraz sok jabłkowy i jajko. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy na jednolite ciasto, formujemy kule i wkładamy na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką, wycinamy gwiazdki lub ciasteczka o innym kształcie, wykałaczką robimy dziurki do nitki. Ciasteczka układamy na blaszce podsypanej mąką i pieczemy ok. 10-15 min w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Pierniczki różane
miód - 0,5 szklanki
masło - 5 dag
olej - 1 łyżka
cynamon - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
mąka - 30 dag
płatki róży w cukrze - 2 łyżki
Miód podgrzewamy z masłem, olejem, cynamonem i gałką muszkatołową. Do ciepłej masy dodajemy połowę przesianej mąki i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy różę i resztę mąki oraz sól. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2 dni. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką, wycinamy pierniczki, robimy dziurki na sznureczek, układamy na blaszce i pieczemy ok. 8 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Ciasteczka imbirowo-żurawinowe
mąka - 1,5 szklanki
cukier - 0,75 szklanki
masło -10 dag
żółtka - 2 szt
mielony imbir - 1 łyżka
suszone żurawiny - 10 dag
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę i schładzamy przez 2 godz. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy ciasteczka o dowolnych kształtach. Układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 -12 min. /do zrumienienia/ w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.
Pachnące pierniczki
płynny sztuczny miód - 25 dag
naturalny miód - 3 łyżki
mąka - 55 dag
cukier puder - 10 dag
soda oczyszczona - 2 łyżeczki
przyprawa do pierników - 2 op.
kakao - 2 łyżeczki
masło - 12 dag
jajko - 1 szt
Miód podgrzewamy, dodajemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do pierników i kakao.Mieszamy. Masło roztapiamy, wlewamy do ciasta. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy do czasu aż ciasto będzie jednolite. Następnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 5 mm podsypując mąką. Wykrawamy pierniczki o dowolnym kształcie, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 8 min. w temp. 180 stopni C.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pamiętajmy by przed włożeniem do piekarnika w ciasteczkach zrobić dziurki na sznureczek. Po upieczeniu ciasteczka możemy dowolnie dekorować lukrem lub polewą i posypać kolorowymi wiórkami.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:31:52
Ostatnio zmieniony: 2013-01-23 09:26:04
Dodaj komentarz