Jak upiec biszkopt?
Mój biszkopt jest puszysty i smaczny, nadaje się jako podstawa do różnych tortów i krajanki. Polecam!
- • 5 całych jaj
- • 1 szklanka cukru
- • 1 szklanka mączki ziemniaczanej
- • 2 łyżki mąki tortowej
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowujemy formę do pieczenia lub tortownicę (średnicy ok. 26cm), smarujemy margaryną i wykładamy pergaminem lub folia aluminiową i też delikatnie smarujemy margaryną.

Do miski wbijamy 5 jaj (najlepsze są swojskie od gospodarza) , dodajemy 1 szklankę cukru i ubijamy mikserem na wysokich obrotach lub ubijamy ręcznie trzepaczką. Żeby efekt ubijania był lepszy można miskę z jajkami położyć na parze i wtedy ubijać , ale uważać żeby jajka się nie ścięły.

1 szklankę mączki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki tortowej oraz 2 łyżeczki proszki do pieczenia przesiewamy przez sitko, aby nie było grudek.

Gdy masa jajeczna powiększyła swoją objętość i stała się tak gęsta, że trzepakiem umoczonym w masie można zrobić ósemkę, dodajemy stopniowo wcześniej przesiane składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub na wolnych obrotach mikserem.

Tak przygotowaną masę wlewamy do formy do pieczenia lub tortownicy i wkładamy do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 180 st. C przez około 25 min. Jeżeli zbyt mocno biszkopt się rumieni należy zmniejszyć temperaturę w piekarniku. Gdy uważamy, że ciasto jest już upieczone delikatnie sprawdzamy nakłuwając biszkopt drewnianym patyczkiem (np. patyczek do szaszłyków), jeżeli na patyczku nie okleja się ciasto, tzn. biszkopt jest już upieczony.

Upieczony biszkopt bardzo delikatnie wykładamy i studzimy.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Biszkopt najlepszy do wykorzystania jest następnego dnia, ale po wystudzeniu musi być przykryty ściereczką i folią, aby zbyt się nie przesuszył
- •W piekarniku z termoobiegiem pieczemy w temp. około 150 st. C
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:28:11
Ostatnio zmieniony: 2011-01-05 16:18:52
Ostatnio zmieniony: 2010-11-28 16:45:56
Dodaj komentarz