Jak umiejętnie przyrządzać naleśniki ?

Można je jeść z dżemem, ze serem, z owocami, z czekoladą. Na słono i na słodko. Są pyszne i jako obiad i jako deser. Użyj tych kilku praktycznych wskazówek, które pomogą Ci je przygotować.

1

Kiedy robisz naleśniki nim natłuścisz patelnię rozgrzej ją mocno. Dzięki temu ciasto nie będzie przywierało. Gotowe naleśniki dobrze jest podawać na ogrzanych talerzach, wtedy wolniej stygną.


2

Zrób ciasto naleśnikowe w dzbanku nie zaś w misce. Dzięki temu łatwiej będzie Ci je wylewać bezpośrednio na patelnię


3

Jeśli nie chcesz aby Twoje naleśniki się przypalały przed smażeniem przetrzyj patelnię surowym ziemniakiem.


4

Warto dodać do ciasta odrobinę wody sodowej. Będzie ono dzięki temu lekkie i puszyste. Zaś trik polegający na dodaniu 5 ml( 1 łyżeczkę) miodu sprawi, że po upieczeniu ciasto nie będzie suche.


5

Niewykorzystane naleśniki układamy w stosik na talerzyku, przykładając je pergaminem, żeby się nie pozlepiały. Owijamy je folią przeźroczystą. Tak zapakowane możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Odgrzewamy je w mikrofalówce albo w piekarniku. Starajmy się nie odsmażać ich – wsysają dużo tłuszczu i nie są już smaczne.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.03.2011

Komentarze

Dzięki za poradę, sposoby z miodem i ziemniakiem na pewno spróbuję ;]

Ostatnio zmieniony: 2013-05-09 12:01:24

to jest najlepsze danie.gratuluje

Ostatnio zmieniony: 2012-06-05 10:02:49

Bardzo lubię naleśniki, więc porada na pewno mi się przyda. :)

Ostatnio zmieniony: 2012-03-16 11:42:27

Pamiętam, że jak robiłam naleśniki pierwszy raz miałam problem z ich przywieraniem do patelni. Bardzo dobra porada :)

Ostatnio zmieniony: 2011-10-31 13:27:30

Uwilbiam naleśniki:) fajna porada:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 11:56:35

Same przydatne ciekawostki. Co do kroku 2, można je nalewać na patelnie po prostu chochelką ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-09 14:59:25

Przyda mi się ta wiedza, gdyż uwielbiam naleśniki zarówno jako deser i jako danie obiadowe:-) Najbardziej zaciekawiło mnie zapobieganie przypalaniu naleśników za pomocą surowego ziemniaka. Muszę to wypróbować :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-08 10:41:52

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj