Jak ugotować zupę porową?
Masz dość gotowania obiadu z dwóch dań? Nie chcesz już jeść „tradycyjnych” zup? Potrzebujesz odmiany? Zupa porowa jest właśnie dla Ciebie!
- • Marchew, pietruszka, seler, (ziemniaki), (pieczarki), 2 pory, 2-3 ogórki kiszone, 1 kilogram mięsa mielonego, 3 serki topione o smaku śmietankowym, sól, pieprz do smaku.
Obierz marchewkę, pietruszkę i seler (można też je zetrzeć na jarzynówce, kwestia upodobań). Zacznij gotować na nich wywar i dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę.
2-3 ogórki kiszone przekrój wzdłuż na dwie połowy i podsmaż na maśle.

20 deko pieczarek skrój na plasterki, również podduś na maśle i też dodaj do wywaru.
2 pory pokrój również na plastry i dodaj do wywaru, jak już warzywa zaczną lekko mięknąć.
Z około kilograma mięsa mielonego uformuj kuleczki średnicy około 1 centymetra. Wrzucaj je do zaczynającego się już gotować wywaru.
Wszystko to dopraw solą i pieprzem, zabiel serkami topionymi (dobrze je wcześniej wymieszać z wodą za pomocą blendera lub miksera, nie będzie wtedy grudek).

Sprawdź, czy warzywa się już dogotowały, jeśli tak, to życzę smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli ktoś nie lubi ziemniaków bądź pieczarek w zupie, można ich równie dobrze wcale nie podawać. Również proporcje są tu kwestią indywidualnego gustu.
Dodaj komentarz