Jak ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty?
Jest to zupa smaczna i tania, a do jej przyrządzenia możesz wykorzystać między innymi boczek wędzony oraz resztki wędlin
- • 500g ziemniaków
- • 300 g kapusty kiszonej
- • ok. 200g boczku wędzonego i wędlin
- • ok. 1,5 l wody
- • jarzynka
- • ziele angielskie
- • listek laurowy
- • pieprz
- • sól
- • kilka suszonych grzybów
- • odrobinę oleju

Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzsuć je do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, jarzynkę oraz sól do smaku i gotuj około 15 minut od momentu zagotowania. Możesz również dodać kilka grzybków suszonych.

Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do nich kapustę kiszoną i pogotuj razem około 10 minut. W trakcie gotowania posmakuj zupę, a jeżeli jest mało kwaśna, to dodaj więcej kapusty kiszonej.

Boczek pokrój w kostkę, natomiast kiełbasę w drobne kawałki
Na patelnię wrzuć boczek i lekko podsmaż, a następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, cebulę i wszystko razem jeszcze raz delikatnie podsmaż

Po około 10 minutach gotowania ziemniaków z kapustą kiszoną dodaj do garnka podsmażoną kiełbasę z cebulką i całość pogotuj jeszcze około 10 minut.
Na koniec jeszcze raz posmakuj, czy zupa jest dość słona i pikantna, w miarę potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Zupa najsmaczniejsza jest, gdy po ugotowaniu trochę odstoi w garnku
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:54:58
Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:47:12
Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:11:10
Dodaj komentarz