Jak ugotować kapuśniak z kiszonej kapusty?

Jest to zupa smaczna i tania, a do jej przyrządzenia możesz wykorzystać między innymi boczek wędzony oraz resztki wędlin

  • 500g ziemniaków
  • 300 g kapusty kiszonej
  • ok. 200g boczku wędzonego i wędlin
  • ok. 1,5 l wody
  • jarzynka
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz
  • sól
  • kilka suszonych grzybów
  • odrobinę oleju
1

Obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Następnie wrzsuć je do garnka, zalej wodą, dodaj ziele angielskie, listek laurowy, jarzynkę oraz sól do smaku i gotuj około 15 minut od momentu zagotowania. Możesz również dodać kilka grzybków suszonych.


2

Gdy ziemniaki będą już miękkie, dodaj do nich kapustę kiszoną i pogotuj razem około 10 minut. W trakcie gotowania posmakuj zupę, a jeżeli jest mało kwaśna, to dodaj więcej kapusty kiszonej.


3

Boczek pokrój w kostkę, natomiast kiełbasę w drobne kawałki
Na patelnię wrzuć boczek i lekko podsmaż, a następnie dodaj pokrojoną kiełbasę, cebulę i wszystko razem jeszcze raz delikatnie podsmaż


4

Po około 10 minutach gotowania ziemniaków z kapustą kiszoną dodaj do garnka podsmażoną kiełbasę z cebulką i całość pogotuj jeszcze około 10 minut.
Na koniec jeszcze raz posmakuj, czy zupa jest dość słona i pikantna, w miarę potrzeby dopraw solą i pieprzem.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Zupa najsmaczniejsza jest, gdy po ugotowaniu trochę odstoi w garnku


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 24.11.2010

Komentarze

rewelacyjny przepis :-) Pozdrawiam

Ostatnio zmieniony: 2013-05-23 13:54:58

fajny pomysł

Ostatnio zmieniony: 2012-12-18 14:47:12

próba zakończona sukcesem

Ostatnio zmieniony: 2012-11-11 16:11:10

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj