Jak ugotować jajka?
Jajka są bogatym źródłem białka oraz witamin i ogólnie dobrze jest je jeść, chyba że masz wysoki poziom cholesterolu. Możesz jeść jajka gotowane, pieczone, sadzone, w formie jajecznicy czy jako omlet. Gotowanie jest jednym z najłatwiejszych sposobów na ich przygotowanie; ta porada podpowie Ci jak je ugotować w sześciu prostych krokach.
- • Rondelek lub mały garnek
Włóż surowe jajka do rondelka.
Zalej jajka woda do poziomu „centymetr powyżej jajek”.
Postaw rondelek na średnim ogniu aż woda zacznie się gotować.
Zmniejsz ogień. Jeżeli chcesz jajka na miękko trzymaj je w wodzie jeszcze 2-3 min, jeżeli na twardo – 10-15 min.
Wyjmij ugotowane jajka łyżką i odłóż aby ostygły lub zalej je chłodną wodą aby przyspieszyć ostyganie.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:33:40
Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 11:44:55
Ostatnio zmieniony: 2012-07-29 13:12:08
Ostatnio zmieniony: 2012-03-23 21:44:18
Ostatnio zmieniony: 2011-02-10 11:04:14
Dodaj komentarz