Jak ugotować jajka?

Jajka są bogatym źródłem białka oraz witamin i ogólnie dobrze jest je jeść, chyba że masz wysoki poziom cholesterolu. Możesz jeść jajka gotowane, pieczone, sadzone, w formie jajecznicy czy jako omlet. Gotowanie jest jednym z najłatwiejszych sposobów na ich przygotowanie; ta porada podpowie Ci jak je ugotować w sześciu prostych krokach.

  • Rondelek lub mały garnek
1

Włóż surowe jajka do rondelka.


2

Zalej jajka woda do poziomu „centymetr powyżej jajek”.


3

Postaw rondelek na średnim ogniu aż woda zacznie się gotować.


4

Zmniejsz ogień. Jeżeli chcesz jajka na miękko trzymaj je w wodzie jeszcze 2-3 min, jeżeli na twardo – 10-15 min.


5

Wyjmij ugotowane jajka łyżką i odłóż aby ostygły lub zalej je chłodną wodą aby przyspieszyć ostyganie.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.06.2010

Komentarze

niby nic takiego, ale jaka przydatna porada, super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-23 21:33:40

Jajko gotowane 15 minut , żółtko zielone i nie smaczne, bardzo twarde ,wystarczy 5 minut:)Jajko nigdy nie pęknie w gotowaniu jak włożymy je do cieplej wody i po 5 minutach gotujemy z dodatkiem 1 łyżeczki soli.Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą ,nie ma problemu z obieraniem:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-19 11:44:55

Proste i skuteczne

Ostatnio zmieniony: 2012-07-29 13:12:08

Jeśli do wody , w której będziemy gotować jajka dodamy ocet to jajka nie pękną. Jeśli jajka wyjęte prosto z lodówki włożymy do rondelka, dodamy sól i zalejemy je wrzątkiem jajka również nie pękną.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-23 21:44:18

Super porada. Należy jeszcze pamiętać, że jajko przed gotowaniem należy przynajmniej 10 minut wcześniej wyciągnąć z lodówki, inaczej po włożeniu do gorącej wody istnieje duże prawdopodobieństwo, że pęknie.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-10 11:04:14

Oj, bardzo naukowo powiedziane ale cała prawda:)
Sęk w tym, by jajka od razu po ugotowaniu zalać zimną wodą, albo od razu jeszcze gorące wrzucić do zimnej. Wtedy skorupka, z racji zmiany objętości bąbla powietrza znajdującego się w jajku a pamiętamy, że pV = nRT (-: będzie bardzo ładnie odchodzić wraz z jajeczną błonką.
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj