Jak ugotować jajka? Na twardo, na miękko?
Kto z nas nie lubi jajek, najlepszego źródła wszystkich rodzajów białek tak ważnych w prawidłowym rozwoju naszego organizmu? Form przyrządzania tego produktu jest wiele, jednak najprościej i najszybciej możemy je podać po prostu odpowiednio je gotując w wodzie.
- • garnek
- • woda
- • jajka
- • sól
- • majonez, szczypiorek, natka pietruszki

Jajka możemy wcześniej wyciągnąć z lodówki, żeby w połączeniu z gotującą wodą nie pękły za wcześnie, jednak nie jest to konieczne.
Najpierw do niewielkiego garnka wlewamy wodę z kranu do takiego poziomu, aby później przykryła jajka.
Zagotowujemy ją.
Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dodajemy 1/3 łyżeczki soli ( jajka wtedy nie pękają i skorupka później ładnie odchodzi ).

Wkładamy łyżką jajka do gotującej wody, i teraz:
jeżeli uwielbiamy jajeczka na miękko to nastawiamy zegar na równo 7 minut,
jeżeli wolimy jajka na twardo już po 8 minucie możemy wyciągać je z wrzątku.

Na koniec wkładamy je na chwilę pod zimną wodę, abyśmy się nie poparzyli i GOTOWE!
Obieramy je ze skorupki i tak wcinamy lub przekrajamy na pół i wybieramy za skorupki łyżeczką. W połączeniu z solą, lub z majonezem i szczypiorkiem smakują rewelacyjnie.
SMACZNEGO :-)
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-01-22 11:43:51
A kozalesz może wkładasz jajka od razu do zimnej wody i po zagotowaniu faktycznie wystarczy 4,5 minuty, ale wkładając do wrzątku to ok. 7 min potrzebujesz. Albo masz jajka z Biedronki :-)
Ostatnio zmieniony: 2011-11-19 19:01:11
Ostatnio zmieniony: 2011-11-15 15:44:45
Ostatnio zmieniony: 2011-11-14 09:32:05
Dodaj komentarz