Jak szybko upiec chleb?

Wspaniały zapach pieczonego chleba - i my możemy poczuć zapach prawdziwego domu. Moja babcia często piekła chleb, z dodatkiem ryżu lub ugotowanych ziemniaków. Niestety, nie znam tego przepisu. Piekę chleb w domu, gdy tylko chcę poczuć się bezpiecznie, tak dla relaksu i radości mojej rodzinki. Upieczenie chleba w moim wykonaniu zajmuje niewiele czasu: 15 minut mieszanie, 15 minut oczekiwanie na wyrośnięcie i 70 minut pieczenie.

  • 1 kg mąki, 10 dkg drożdży piekarskich, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, ziarna wg uznania (słonecznik, dynia, sezam, siemie lniane ...), 1 szklanka otrąb pszennych, 3 szklanki ciepłej wody.
1
Źródło: Wikimedia Źródło: Wikimedia

Wsypujemy do miski połowę mąki, rozkruszone w dłoni drożdże piekarskie, sól, cukier, ziarna i otręby, wlewamy olej i 1,5 szklanki ciepłej wody. Miksujemy, aż otrzymamy jednolitą masę.


2

Cały czas miksując, dosypujemy stopniowo drugą połowę mąki oraz wody.
Konsystencja ciasta powinna być dosyć twarda, jak jest za rzadka - dodajemy mąki.


3

Formy, tzw. "keksówki" wykładamy papierem do pieczenia.
Wykładamy ciasto do formy. Dłonią zwilżoną zimną wodą, delikatnie ugniatamy ciasto i wygładzamy jego powierzchnię. Posypujemy ulubionymi ziarnami, albo płatkami owsianymi - wg. uznania.


4

Formy wstawiamy do zimnego piekarnika - po około 15 minutach ciasto powinno urosnąć do wysokości krawędzi formy.
Włączamy piekarnik: termoobieg góra/dół, 160 stopni. Pieczemy przez 70 minut.
Wyjmujemy z formy po około 15 minutach.


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • W zależności od tego, jaki chcemy jeść chleb, dobieramy rodzaj mąki. Ja najbardziej lubię proporcje: 250 g mąki wrocławskiej + 750 g maki pełnoziarnistej. Nieważne, jakiej mąki używamy (to zależy od upodobań), ważne, by w sumie był 1 kg mąki.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.07.2012

Komentarze

chleb przepyszny. Szkoda, że nie zaznaczyla Pani ilosci foremek bo ja cale ciasto wlozylam do jednej i niestety czesc wypłynęła:( Smak sie nie zmienil:)
Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj