Jak spożytkować resztki pieczywa?
Najlepiej, by pieczywa nie marnować wcale.. Jeśli jednak zdarzy się, że zanim je zużyjesz, ono zrobi się czerstwe, suche lub zacznie się kruszyć, ewentualnie zostaną obsuszone kawałki chleba, których już nikt nie zechce zjeść, nie wyrzucaj pieczywa do kosza na śmieci. Możesz je spożytkować inaczej.
- • Resztki pieczywa, używane na co dzień przyprawy do potraw, olej do smażenia.

Jeśli chleb nie wysechł tak, że stał się twardy jak kamień, możesz pokroić go w kromki i zrobić zeń zapiekanki; albo pokroić w kostkę i usmażyć grzanki (przepyszne są, kiedy w trakcie smażenia posypiesz je mieloną kolendrą, mielonym czosnkiem lub jakąkolwiek inną przyprawą ziołową czy gotową mieszanką przyprawową). Grzanki wykorzystaj jako dodatek do zupy czy do zapiekanek.
Jeśli pieczywo wyschło na wiór, pokrusz je na mniejsze kawałki. Możesz zmielić te kawałki w maszynce lub malakserze - otrzymasz zdrową "bułkę" tartą do panierowania potraw. Możesz też dodać kawałki suchego pieczywa do masy na krokiety lub kotlety mielone. Przed zagnieceniem masy polej suche kawałki pieczywa odrobiną wody.
Jeśli nie chcesz wykorzystywać starego pieczywa, popytaj wśród znajomych czy sąsiadów, czy nie znają kogoś, kto chętnie odbierałby takie właśnie, czerstwe pieczywo. Wysusz je dokładnie, zapakuj w foliową torebkę i podaruj; w ostateczności starannie zapakowane w woreczek przywieś tuż przy osiedlowym kontenerze na śmieci - są osoby, które z chęcią zabiorą taki pakunek.
Starannie wysuszone kawałki pieczywa zapakuj w foliowy woreczek - możesz dodawać je do pokarmu dla domowych zwierząt (oczywiście, przed podaniem suszone cząstki zwilż wodą), albo podawać chomikom czy innym hodowanym w domu gryzoniom do schrupania - to dobrze wpływa na ich zęby.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Zawsze wyrzucaj spleśniały chleb; jeśli masz z tego powodu wyrzuty sumienia - kupuj na następny raz mniej pieczywa.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-01-30 20:33:45
Dodaj komentarz