Jak smażyć ryby?

Okazuje się, że smażenie ryby nie jest takie proste, jak to wygląda w praktyce. Podaję parę knifów kucharskich, dzięki, którym ryby będą smaczne i chrupiące oraz będą miały delikatny smak.

1

Podstawową zasadą przy przygotowywaniu ryby jest jej całkowite rozmrożenie. Na tym nie koniec, ponieważ ryba będzie mokra i tak położna na olej zacznie się rozwarstwiać.


2

Po rozmrożeniu ryby należy osuszyć papierowym ręcznikiem. To poprawi sprężystość ryby.


3

Nie solimy ryby na samym początku przyrządzania tylko krótko przed włożeniem na olej.


4

Olej musi być mocno rozgrzany, najlepiej sprawdzić, wrzucając kawałek chleba, czy smaży się. Do smażenia i lepszego smaku jest dobra oliwa z oliwek. Ryba smakuje wybornie.


5

Nigdy nie kładziemy na gorący olej mokrych ryb. Grozi to poparzeniem i pryskaniem oleju po całej kuchni.


6

Na patelnię lejemy tak 1/3 oleju, aby ryby mogły „pływać” w oleju, ale warunek musi być taki, że położone ryby od razu zaczynają się smażyć i nie nasiąkają nim.


7

Na patelnię nie kładziemy pokrywki, ponieważ smażone ryby stracą swoją chrupkość w panierce, zrobią się miękkie i zaczną się rozwalać.


8

Przed smażeniem wkładamy ryby do mleka, dzięki temu ryby nabiorą delikatnego smaku i będą pyszne. Po wyciągnięciu z mleka trzeba je obtoczyć w mące.


9

Z mąką można już dodać przyprawy, które podkreślą smak smażonej ryby.


10

Kontrolujemy smażenie się ryby na ogniu, aby panierka nie przypaliła się na oleju i ryby nie były surowe w środku.


11
http://www.flickr.com/photos/jenniferwoodardmaderazo/516912681/sizes/m/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/jenniferwoodardmaderazo/516912681/sizes/m/in/photostream/

Na koniec już smażone ryby dla dodania nieprzeciętnego smaku, skrapiamy je cytryną można też skropić, gdy ryby są surowe.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 07.10.2012

Komentarze

Osuszona rybka lepiej się smaży na rozgrzanym oleju. To stara, ale sprawdzona metoda. Pozdrawiam.
Dzięki za punkt o dokładnym osuszeniu ryby - ostatnio mi się rozpadała przy smażeniu - prawdopodobnie właśnie z tego powodu ;)
Dziś zrobiłam na obiad mintaja, pyszny i chrupki. Konsekwentnie stosuję te zasady.

Ostatnio zmieniony: 2013-01-19 18:49:42

spróbuję na pewno

Ostatnio zmieniony: 2013-01-18 20:18:34

Dziś właśnie będę robić ryby, nie pomijając tych knifów kulinarnych. Ryba wychodzi chrupka i mięso soczyste do tego ogórek kiszony własnej produkcji, powstaje obiad królewski. Pozdrawiam gliwicka

Ostatnio zmieniony: 2012-10-13 15:12:08

Bardzo trafne i przydatne te "knify" :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-10 20:25:30

Ciekawe spostrzeżenia, z tym mlekiem to muszę spróbować :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-08 22:54:07

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj