Jak smakuje diabelskie pacho ?
Pacho to niebo w ustach za bardzo małe pieniądze. Jak je poczuć?
- • 3 woreczki ryżu białego
- • 1 - 2 piersi lub 2-3 małe udka kurczaka
- • 2 kostki rosołowe
- • 2-3 marchewki
- • czosnek (wg uznania) min. 3 ząbki
- • olej do smażenia, woda do podlania
1
- •Ugotuj 3 woreczki ryżu białego, odstaw. W tym samym czasie ugotuj 1 - 2 piersi kurczaka lub 2-3 małe udka, po czym pokrój mięso w małe kawałki.
Marchewkę zetrzyj na grubych oczkach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, cebulę pokrój w drobną kostkę.
2
- •Na patelnię wlej odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Na rozgrzany olej wrzuć marchewkę. Chwilę podsmażaj, po czym dolej niepełną szklankę wody. Duś pod przykryciem do miękkości, w trakcie kontroluj ilość wody, w razie czego dolewaj. Pod koniec duszenia marchewki dodaj przeciśnięty czosnek, posiekaną cebulę oraz 2 kostki rosołowe.
3
- •Do uduszonej marchewki dodaj ugotowany ryż i pokrojonego w małe kawałki kurczaka.
Wszystko dokładnie wymieszaj.
Podawaj jako samodzielne danie.
4
Uwagi i spostrzeżenia
- •Pacho najlepiej smakuje z dużą ilością czosnku (6-7 ząbków), wg uznania możan dodać także dodatkową kostkę rosołową.
Dodaj komentarz