Jak przyrządzić zrazy z kurczaka?

Z mięsa kurczaka można wyczarować różne smaczne potrawy, jedną z takich potraw są wyśmienite zrazy z udek. POLECAM!

  • 1 kg wytrybowanych udek kurczaka
  • ok. 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
  • papryka i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 ogórek kiszony
  • 1/2 cebuli
  • rękaw lub worek do pieczenia w piekarniku
1

Udka kurczaka wytrybować tzn. oddzielić kości od mięsa i natrzeć rozgniecionym czosnkiem


2

Wytrybowane udka rozłożyć i posmarować z jednej strony odrobiną musztardy,


3

Posypać przyprawą do kurczaka, pieprzem, papryką i solą. Na każde udko położyć słupek ogórka kiszonego i kawałek cebuli


4

Udka zawinąć, obwinąć nitką tworząc zraziki i posypać takimi samymi przyprawami jak w środku.


5

Zraziki włożyć do specjalnego worka lub rękawa do pieczenia i zacisnąć otwór spinaczem. Worek z wierzchu nakłuć w kilku miejscach igłą.


6

Tak przygotowane zrazy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C około 1 godziny (zraziki muszą być lekko zarumienione)


7

Wyjąć zraziki z piekarnika, a następnie otworzyć worek z jednej strony (uważając, aby się nie poparzyć powstałą wewnątrz parą) i ostrożnie wysypać je do miski łącznie z powstałym sosem, który później można wykorzystać do polania ziemniaków. Przed podaniem na stół z każdego zraza zdjąć nitki .


8

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeżeli zrazy będą zbyt mało przyrumienione, to czas pieczenia trzeba wydłużyć o kilka minut.


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.09.2010

Komentarze

genialny przepis na niedzielny obiad, super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:08:35

Filety z kurczaka dają wiele możliwości ich przyrządzenia. Super!

Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 20:38:57

w sam raz na niedzielny obiadek:)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-19 20:35:23

Aż zgłodniałam, wygląda pycha :D

Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:17:32

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj