Jak przyrządzić zrazy z kurczaka?
Z mięsa kurczaka można wyczarować różne smaczne potrawy, jedną z takich potraw są wyśmienite zrazy z udek. POLECAM!
- • 1 kg wytrybowanych udek kurczaka
- • ok. 1,5 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- • ok. 1 płaskiej łyżeczki soli
- • papryka i pieprz
- • 1 ząbek czosnku
- • 1 ogórek kiszony
- • 1/2 cebuli
- • rękaw lub worek do pieczenia w piekarniku
Udka kurczaka wytrybować tzn. oddzielić kości od mięsa i natrzeć rozgniecionym czosnkiem

Wytrybowane udka rozłożyć i posmarować z jednej strony odrobiną musztardy,

Posypać przyprawą do kurczaka, pieprzem, papryką i solą. Na każde udko położyć słupek ogórka kiszonego i kawałek cebuli

Udka zawinąć, obwinąć nitką tworząc zraziki i posypać takimi samymi przyprawami jak w środku.

Zraziki włożyć do specjalnego worka lub rękawa do pieczenia i zacisnąć otwór spinaczem. Worek z wierzchu nakłuć w kilku miejscach igłą.

Tak przygotowane zrazy włożyć do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni C około 1 godziny (zraziki muszą być lekko zarumienione)
Wyjąć zraziki z piekarnika, a następnie otworzyć worek z jednej strony (uważając, aby się nie poparzyć powstałą wewnątrz parą) i ostrożnie wysypać je do miski łącznie z powstałym sosem, który później można wykorzystać do polania ziemniaków. Przed podaniem na stół z każdego zraza zdjąć nitki .
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli zrazy będą zbyt mało przyrumienione, to czas pieczenia trzeba wydłużyć o kilka minut.
• Przeczytaj teraz:
Galeria



Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:08:35
Ostatnio zmieniony: 2011-03-22 20:38:57
Ostatnio zmieniony: 2011-03-19 20:35:23
Ostatnio zmieniony: 2011-03-01 10:17:32
Dodaj komentarz