Jak przyrządzić wątróbkę drobiową z pieczarkami?
Na przygotowanie wątróbki nie potrzeba dużo czasu, a ponadto jest pożywna, bogata w żelazo i witaminy, smaczna i tania.
- • Porcja dla 2 osób:
- • 500 g wątróbki drobiowej
- • 150 g cebuli
- • 200 g pieczarek
- • 3 ziarenka ziela angielskiego
- • odrobina wody
- • jarzynka lub vegeta
- • przyprawa do kurczaka (czerwona)
- • papryka ostra
- • sól i pieprz
- • Na sos:
- • 1 szklanka wody
- • 30 ml śmietanki 12%
- • 1 płaska łyżeczka mąki

Wątróbkę oczyść ze ścięgien i resztek tłuszczu, wypłucz i osącz na sicie.

Pokrój cebulę w półksiężyce, pieczarki w drobne plasterki.

Osuszoną wątróbkę obtocz w mące i połóż na lekko podgrzany olej na patelni. Smaż na wolnym ogniu, żeby wątróbka nie "strzelała" i nie "uciekała" z patelni do momentu, aż się zarumieni .

Gdy wątróbka będzie zarumieniona, delikatnie przewróć ją na drugą stronę, na wierzch połóż pokrojoną cebulę, przykryj przykrywką i duś około 10 minut, aby wątróbka zarumieniła się z drugiej strony.

Po około 10 minutach dorzuć na patelnię pieczarki, 3 ziarenka ziela angielskiego, całość wymieszaj, dodaj odrobinę wody i duś pod przykryciem następne 10 minut. Co jakiś czas należy zamieszać wątróbkę, ponieważ ma tendencje do przywierania i przypalania się.

Gdy cebula będzie już się rozpadała, a pieczarki będą usmażone, przypraw wątróbkę jarzynką lub vegetą, przyprawą do kurczaka, papryką ostrą, pieprzem i solą. Całość wymieszaj i w miarę potrzeby dolewaj wody. Duś jeszcze około 5 minut, aby wątróbka przeszła przyprawami.
Jeżeli lubisz sos, to należy do ugotowanej wątróbki dolać 1 szklankę wody, doprowadzić do wrzenia, posmakować i w razie potrzeby doprawić przyprawami, następnie zaciągnąć śmietanką z dodatkiem mąki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Wątróbka ma tendencję do przywierania i przypalania, dlatego od czasu do czasu ją delikatnie przemieszaj.
- •Wątróbkę można podawać z ziemniakami lub pieczywem.
- •Jeżeli wątróbka będzie strzelać, to przykryj ją pokrywką.
• Przeczytaj teraz:
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:19:26
Dodaj komentarz