Jak przyrządzić szybkie śniadanie i wykorzystać starsze pieczywo?

Dwudniowa bułka czy chleb nie wyglądają zachęcająco. Można ją za to świetnie wykorzystać przyrządzając grzanki.

1

Bułki kroimy na 2 lub 3 części. Smarujemy masłem. Nakładamy plaster żółtego sera /ser można układać w plastrach lub po przetarciu przez tarkę z dużymi oczkami/. .


2

W międzyczasie na patelnię wlewamy ok. 2 łyżek oliwy - może być również olej, margaryna czy masło-margaryna. Grzanki na oliwie są najbardziej chrupiące. Podgrzewamy.


3

Na patelni układamy przygotowane wcześniej grzanki.


4

Na patelnię wlewamy łyżkę wody / tak żeby nie nalać na pieczywo/ i szybko przykrywamy szczelnie przylegającą pokrywką.


5

Smażyć ok 4 min na średnim ogniu. Grzanki są gotowe kiedy ser się rozpuści, a pieczywo od spodu jest przypieczone i chrupkie.


6

Podawać od razu do jedzenia. Można polać ketchupem.


7

WERSJE ROZSZERZONE:
1. pod ser można położyć plaster szynki
2. ser żółty można zastąpić innym typu mozarella
3. posmarowane masłem pieczywo można posmarować warstwą sosu do pizzy /wg innej mojej porady/


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 16.12.2009

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj