Jak przyrządzić szybkie śniadanie i wykorzystać starsze pieczywo?
Dwudniowa bułka czy chleb nie wyglądają zachęcająco. Można ją za to świetnie wykorzystać przyrządzając grzanki.
Bułki kroimy na 2 lub 3 części. Smarujemy masłem. Nakładamy plaster żółtego sera /ser można układać w plastrach lub po przetarciu przez tarkę z dużymi oczkami/. .
W międzyczasie na patelnię wlewamy ok. 2 łyżek oliwy - może być również olej, margaryna czy masło-margaryna. Grzanki na oliwie są najbardziej chrupiące. Podgrzewamy.
Na patelni układamy przygotowane wcześniej grzanki.
Na patelnię wlewamy łyżkę wody / tak żeby nie nalać na pieczywo/ i szybko przykrywamy szczelnie przylegającą pokrywką.
Smażyć ok 4 min na średnim ogniu. Grzanki są gotowe kiedy ser się rozpuści, a pieczywo od spodu jest przypieczone i chrupkie.
Podawać od razu do jedzenia. Można polać ketchupem.
WERSJE ROZSZERZONE:
1. pod ser można położyć plaster szynki
2. ser żółty można zastąpić innym typu mozarella
3. posmarowane masłem pieczywo można posmarować warstwą sosu do pizzy /wg innej mojej porady/
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Dodaj komentarz