Jak przyrządzić risotto z warzywami?
Potrawa ta to świetna propozycja na danie główne, skierowana przede wszystkim do tych, który mają dosyć tradycyjnej polskiej kuchni i szukają ciekawych oraz smacznych d.
- • Ryż, cebula, kostki rosołowe, przyprawy, cukinia, oliwa z oliwek, kilka ząbków czosnku
Zaczynamy od pokrojenia cukinii i cebuli, jednakże nie mieszamy tych składników, gdyż będziemy je smażyć osobno. Szatkujemy czosnek.
Na małym ogniu smażymy cukinię na oliwie z oliwek. Ważne jest aby nie "przesmażyć" cukinii, tak aby zachowała ona swoje walory smakowe i zapachowe, a przede wszystkim jędrność. W tym samym czasie w niewielkim garnku przygotowujemy kostki rosołowe.
Usmażoną cukinię odkładamy na bok i przechodzimy teraz do smażenia cebuli (również do umiarkowanego stopnia). Na patelnię wsypujemy ryż i smażymy całość przez kilka minut.
Dodajemy około 2-3 chochelki przygotowanego równocześnie bulionu, odłożoną wcześniej cukinię i ciągle smażymy, aż do wchłonięcia się i wyparowania płynu. Dodajemy przyprawy.
Smacznego:-)
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2011-03-24 18:26:33
Dodaj komentarz