Jak przyrządzić pyszny krem pomidorowo-paprykowy?
Zupa pomidorowa należy do najbardziej tradycyjnych zup znanych w każdym domu. Ponadto pomidorówkę lubi prawie każdy, a jej wersji jest praktycznie tyle, ilu kucharzy. Warto jednak zawsze wzbogacać swoje smaki i próbować czegoś nowego, nawet jeśli oznacza to trochę eksperymentów z tradycyjnymi przepisami. Ciekawą propozycją może być krem pomidorowo-paprykowy, w którym papryka staje się pierwszoplanowym bohaterem.
- • 1 kg pomidorów,
- • 1 papryka,
- • 2 małe cebule,
- • 2 ząbki czosnku,
- • 0,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu,
- • kwaśna śmietana,
- • 1 łyżka oliwy z oliwek,
- • Świeże liście tymianku,
- • Świeże liście bazylii.

Na początku przygotowujemy warzywa. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie aż się zeszklą.

Pomidory obieramy ze skóry, pozbawiamy zbyt wodnistych gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy na dwie połówki, pozbawiamy gniazd nasiennych i oczyszczoną wkładamy na dwadzieścia minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni. Papryka będzie gotowa do dalszego użycia, gdy jej skóra zacznie swobodnie odchodzić i będzie można ją łatwo usunąć.

Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy gotowe pomidory i paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko razem dusimy tak długo, aż warzywa zaczną się rozpadać.

Następnie całość zalewamy 0,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu. Gotujemy przez około 20 minut, dodając w między czasie posiekane liście świeżego tymianku i bazylii.
Po upływie 20 minut można już zupę zmiksować na krem pomidorowo-paprykowy.

Oczywiście nie należy zapominać o doprawieniu kremu tradycyjnymi przyprawami takimi jak sól i pieprz.
Na talerzu, dla pełnego efektu, warto krem przyozdobić odrobiną kwaśnej śmietany i listkiem świeżej bazylii.
Dodaj komentarz