Jak przyrządzić owocowe drinki Martini?
Przedstawię kilka drinków, w których mieszając Gin z likierem owocowym w prosty sposób możemy uzyskać bardzo ciekawy smak. ( Zwracam uwagę, iż Martini będzie figurowało w mojej poradzie jako człon nazwy drinku, a nie jeden z jego składników.)
- • Gin, likiery smakowe

Pierwszym drinkiem jaki państwu zaprezentuję jest Martini Blue. To prosta mieszanka Ginu oraz likieru Blue Curacao.
Receptura:
Gin - 60ml
Likier Blue Curacao ( może być firmy Bols ) - 30ml
Oba składniki shakerujemy w schłodzonym shakerze, następnie przelewamy do kieliszka koktajlowego. Pamiętajmy, aby dać nie mniej niż 4 i nie więcej niż 5 kostek lodu do shakerowania, aby dobrze schłodzić, a zarazem nie rozwodnić naszego drinka.
Koktajl ozdabiamy plastrem limonki.
Drink ma dość słodko-egzotyczny posmak, lecz czuć w nim odpowiednią dozę alkoholu, moim zdaniem rewelacja w upalne dni na plaży.
Bardziej kwaskowatą, alternatywą dla powyższego koktajlu będzie Martini Limoncello. To mieszanka następujących składników:
Gin - 60ml
Likier cytrynowy - 30ml
Jak wyżej, składniki mieszamy ze sobą i schładzamy energicznie shakerując.
Drinka ozdabiamy Plastrem cytryny, lub bardziej finezyjną ozdobą - twistem wykonanym z cytryny. Do wykonania twista korzystamy z przyrządu barmańskiego - twistera. Jeżeli takowym nie dysponujemy, możemy spróbować delikatnie ciąć cieniutki paseczek w poprzek cytryny.
Martini Apple, to jabłkowa wersja mieszanki Ginowo - likierowej. Receptura nie różni się od powyższych.
Gin - 60ml
Likier jabłkowy - 30 ml
Tutaj do ozdobienia koktajlu używamy plasterka, lub innych ciekawych wycinków z jabłka.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przedstawiłem kilka drinków Martini podobnych. Jeżeli chcecie nauczyć się przyrządzać oryginalny drink o nazwie Martini zapraszam do mojej porady: Jak przyrządzić drink - Martini?
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-05-19 14:59:17
A Istra Peach to takie raczej tańsze babskie wino deserowe. Tej samej firmy co Istra Vermouth.
Jak się 'zjedziemy' z 'pziapścióleckami' to się czasami raczymy :) Ino póki co to zazwyczaj zmieszane z wodą sodową i miętowymi kostkami lodu.
Myślałam że może Ty coś-niecoś na ten temat.... To bym se tutaj "błysła" przy koleżankach ;)
No ale nic - nie będzie fleszy :)
Ostatnio zmieniony: 2012-05-19 01:14:46
Jeżeli chodzi o Istra Peach, to nie miałem niestety jeszcze kontaktu z tym alkoholem. To w ogóle jakiś rodzaj vermouthu? likieru?
Ostatnio zmieniony: 2012-05-18 23:08:42
A może masz w Swoim repertuarze kilka równie ciekawych receptur-propozycji
na serwowanie brzoskwiniowej Istry (Istra Peach - 14,5%)?
THX :)
Ostatnio zmieniony: 2012-05-18 18:01:13
Dodaj komentarz