Jak przyrządzić naleśniki po prowansalsku?
Naleśniki z nadzieniem warzywno serowym. Czas przygotowania: około 10 minut. Czas gotowania: 1 godzina.
- • Składniki : Pół szklanki mąki, szczypta soli, 2 jajka, 2/3 szklanki mleka, 2 łyżki oliwy, 2 cebule-drobno posiekane, 2 ząbki czosnku-zmiażdżone, 2 zielone papryki-pokrojone w kostkę, 2 czerwone papryki również pokrojone w kostkę, 2 małe cukinie pokrojone w kostkę, 3 pomidory pokrojone,1 łyżka posiekanej świeżej bazylii, 2 łyżki pasty pomidorowej, 1/3 szklanki startego cheddaru, sól i czarny pieprz,pół łyżki sproszkowanego chili, olej do smażenia, świeża natka pietruszki do przybrania dania.
Wsyp mąkę i sól do miski. Zrób dołek pośrodku a następnie wbij jajka. Używając drewnianej łyżki połącz mąkę z jajkami. Powoli dodawaj mleko, aby uzyskać gładką masę na naleśniki i odstaw.
Rozgrzej olej na patelni, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj paprykę i cukinię i smaż około 10 minut na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Dodaj pomidory, bazylię i pastę pomidorową i gotuj dalsze 5 minut. Teraz dodaj ser, posól i popierz do smaku (możesz dodać też sproszkowane chili, by całość nabrała pikanterii), gotuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij z ognia i trzymaj w cieple.
Smażenie naleśników : rozgrzej trochę oleju na patelni i wylewaj tyle ciasta, ile potrzebujesz w zależności od tego, czy lubisz cienkie czy grube naleśniki. Smaż z obu stron, aż się lekko zarumienią.
Podziel mieszankę warzyw między wszystkie naleśniki, łyżką rozprowadź farsz na naleśnikach. Zwiń naleśniki w ruloniki i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, włóż naczynie wraz z naleśnikami do piekarnika i zapiekaj przez 10 minut. Podawaj przybrane świeżymi gałązkami natki pietruszki.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Jeżeli ktoś nie lubi ostrych przpraw to może zrezygnować z dodawania chili. Ja osobiście dodaję 1,5 łyżki chilli :)
- •Danie jest dla 3 osób.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-24 17:56:25
Ostatnio zmieniony: 2013-01-19 16:40:43
Dodaj komentarz