Jak przyrządzić Karpia smażonego?
Smażony karp! Cóż może być lepszego na tradycyjnym wigilijnym stole. Niestety ta popularna potrawa jest często źle przygotowywana, a błąd popełniany jest już na samym początku. Aby karp był smaczny nie może smakować i pachnieć szlamem.
- • karp
- • masło
- • sól, pieprz
- • przyprawa do ryb
- • cebule
- • mąka
Zaczynamy od tego, że musimy zakupić karpia, który waży ok 1,5 kg, najlepiej już wypatroszonego.
Zeskrobujemy nożem łuski "pod włos". Odcinamy głowę. Jeżeli lubimy to z nich możemy ugotować pyszną zupę rybną.
Następnie przechodzimy do najważniejszej czynności.
A mianowicie potrzebujemy ok 0,5 kg soli kuchennej najlepiej gruboziarnistej. Wkładamy rękawicę i tą solą raz przy razie ścieramy z każdej strony szlam z ryby. Czynność tą powtarzamy wielokrotnie, aż karp przestanie być tak bardzo śliski. Następnie rybę dokładnie myjemy, osuszamy papierowymi ręcznikami.
Karpia kroimy w pożądane dzwonki. Posypujemy wg uznania przyprawą do ryb. Przekładamy pokrojoną w talarki cebulą i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Kolejną ważną czynnością jest smażenie
Otóż karpia nie należy smażyć na oleju. Do tego najlepiej nadaje się klarowane masło. Na rozgrzaną patelnię wlewamy klarowane masło. Można także użyć zwykłego masła, ale należy uważać, aby ryba się nie przypalała
Dzwonka (bez cebuli) przyprószamy lekko mąką i smażymy na wolnym ogniu. Tak przygotowany Karp to rozkosz dla podniebienia.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Karpia nie należy smażyć na oleju
- •ścieramy solą gruboziarnistą szlam z ryby, aż karp przestanie być tak śliski
Dodaj komentarz