Jak przyrządzić duszoną szynkę z pieczarkami?

Polecam przepis na pyszną szynkę duszoną z pieczarkami Prostota potrawy nadaje daniu czysty, klarowny smak, ja akurat takie cenię sobie najbardziej.

  • surowa szynka wieprzowa,pieczarki(0,5 kg),jedna duża cebula,mąka,ziele angielskie,liść laurowy,pieprz,sól,sos pieczeniowy np.winiary
1

W rondelku zagotuj wodę i wrzuć do niej pokrojoną cebulkę. Surową, chudą szynkę pokrój na niewielkie kawałki, oprósz delikatnie mąką i obsmaż przez chwilę na mocnym ogniu, następnie wrzuć do rondelka. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Duś pod przykryciem, aż szynka będzie miękka (godzinę,półtorej).


2

Pieczarki umyj i obierz. Pokrój je w "talarki" i usmaż na maśle. Dodaj do rondelka z szynką pod koniec duszenia.


3

Dopiero pod koniec duszenia dodajemy sól lub/i przyprawę typu vegeta, doprawiamy również pieprzem. Należy pamiętać, iż w trakcie duszenia można szynkę podlewać jedynie ciepłą, przegotowaną wodą, aby nie zrobiła się twarda! Całość na koniec zaciągamy delikatnie mąką, aby sos był bardziej gęsty. Można również dodać nieco sosu pieczeniowego lub grzybowego np. knorr. Podajemy z ziemiankami lub makaronem tagliatelle. Gotowe! Palce lizać!


Przeczytaj teraz:

Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.08.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj