Jak przyrządzić domową kawę MOKKA?

Przepis na pyszną kawę z czekoladą i bitą śmietaną...Co tu dużo pisać, niebo w gębie...:)

  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 3 łyżeczki czekoladowego napoju instant lub słodkiego kakao
  • 1/4 wrzątku
  • bita śmietana
  • wedle uznania cukier
1

Do szklanki, czy też kubka wsypać 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.


2

Zagotować wodę w czajniku, zalać kawę do wysokości 1/4 szklanki.


3

Do rondla wlać 3/4 szklanki mleka, podgrzewając wsypać 3 łyżeczki czekolady w proszku (napój czekoladowy instant lub słodkie kakao). Wymieszać. Zagotować.


4

Mleko z czekoladą wlać do szklanki z kawą. Wymieszać.


5

Spróbować, jeśli jest mało słodkie posłodzić wedle uznania.


6

Wierzch kawy wyłożyć bitą śmietaną. Wygodą jest użycie śmietany w spray'u.


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Przepis można modyfikować dodając więcej kawy jeśli ktoś lubi mocniejszą.

  • Wierzch można posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.12.2010

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj