Jak przyrządzić domową kawę MOKKA?
Przepis na pyszną kawę z czekoladą i bitą śmietaną...Co tu dużo pisać, niebo w gębie...:)
- • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- • 3/4 szkl. mleka
- • 3 łyżeczki czekoladowego napoju instant lub słodkiego kakao
- • 1/4 wrzątku
- • bita śmietana
- • wedle uznania cukier
1

Do szklanki, czy też kubka wsypać 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
2
Zagotować wodę w czajniku, zalać kawę do wysokości 1/4 szklanki.
3
Do rondla wlać 3/4 szklanki mleka, podgrzewając wsypać 3 łyżeczki czekolady w proszku (napój czekoladowy instant lub słodkie kakao). Wymieszać. Zagotować.
4
Mleko z czekoladą wlać do szklanki z kawą. Wymieszać.
5
Spróbować, jeśli jest mało słodkie posłodzić wedle uznania.
6
Wierzch kawy wyłożyć bitą śmietaną. Wygodą jest użycie śmietany w spray'u.
7
Uwagi i spostrzeżenia
- •Przepis można modyfikować dodając więcej kawy jeśli ktoś lubi mocniejszą.
- •Wierzch można posypać startą czekoladą lub polać polewą czekoladową.
Dodaj komentarz