Jak przygotowywać ryż?

Bardzo często miewamy problemy z poprawnym przygotowaniem ryżu. Albo się klei, albo wychodzi za miękki. Ta porada pomoże Ci przygotować ryż idealnie.

  • Ryż
1

Przegotowany ryż należy opłukać pod zimną wodą i odcedzić. Warto rozłożyć go na pergaminie i podgrzewać w lekko nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.


2

Aby Twój ryż był zawsze idealnie biały dodaj do niego w trakcie gotowania trochę soku z cytryny. Dzięki temu pozostanie on również puszysty.


3

Aby ryż nie wykipiał dobrze jest pamiętać, by w trakcie gotowania dodać do niego trochę masła.


4

Ugotowany ryż dłużej będzie gorący jeśli postawimy go na garnku z ''mrugającą'' wodą i przykryjemy go czystą ściereczką kuchenną.


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 06.03.2011

Komentarze

Dobra porada:)

Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:36:01

Przyznam, że o niektórych z tych rzeczy słyszę pierwszy raz.
Pozdrawiam ;)

Ostatnio zmieniony: 2011-10-31 13:24:32

eeeeeeee, fajna rada

Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:35:10

fajna porada :)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 12:06:54

Dobra porada. Przyda mi się bo uwielbiam jeść ryż :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 10:12:25

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj