Jak przygotowywać ryż?
Bardzo często miewamy problemy z poprawnym przygotowaniem ryżu. Albo się klei, albo wychodzi za miękki. Ta porada pomoże Ci przygotować ryż idealnie.
- • Ryż
Przegotowany ryż należy opłukać pod zimną wodą i odcedzić. Warto rozłożyć go na pergaminie i podgrzewać w lekko nagrzanym piekarniku przez ok 30 min.
Aby Twój ryż był zawsze idealnie biały dodaj do niego w trakcie gotowania trochę soku z cytryny. Dzięki temu pozostanie on również puszysty.
Aby ryż nie wykipiał dobrze jest pamiętać, by w trakcie gotowania dodać do niego trochę masła.
Ugotowany ryż dłużej będzie gorący jeśli postawimy go na garnku z ''mrugającą'' wodą i przykryjemy go czystą ściereczką kuchenną.
Galeria


Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 18:36:01
Pozdrawiam ;)
Ostatnio zmieniony: 2011-10-31 13:24:32
Ostatnio zmieniony: 2011-08-11 14:35:10
Ostatnio zmieniony: 2011-03-12 12:06:54
Ostatnio zmieniony: 2011-03-07 10:12:25
Dodaj komentarz