Jak przygotować zdrowe kiełki?
Przednówek i zima to idealny czas na przygotowanie kiełków. Czy wiesz, jak "kiełkować", by było zdrowo?
- • Nasiona na kiełki, przezroczysty pojemnik,.
Kupuj nasiona na kiełki albo tylko w gotowych porcjach dostępnych w oryginalnych opakowaniach producenta, albo w renomowanych sklepach ogrodniczych lub ze zdrową żywnością. Zaznacz, że mają to być nasiona na kiełki, a nie do wysiewu - by przypadkiem nie kupić nasion moczonych w środkach zabezpieczających przed patogenami.
Porcję nasion przeznaczoną do kiełkowania przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Umieść je w pojemniku do kiełkowania (można je kupić w sklepach), lub w zwykłym plastikowym pudełku, albo na głębokim talerzyku. Zalej je wodą i pozostaw na kilka godzin.

Potem wodę wylej, nasiona przepłucz na sitku i wilgotne umieść z powrotem w pojemniku. Pojemnik nakryj przezroczystą folią lub talerzykiem. Ustaw w jasnym miejscu.
Codziennie, przynajmniej dwa razy na dzień, przepłukuj nasiona świeżą wodą.
Po kilku dniach (zależnie od zastosowanego gatunku) kiełki są gotowe do spożycia.
Można nimi posypywać kanapki, ziemniaki lub dodawać je do sałatek.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Nigdy do kiełkowania nie stosuj nasion otoczkowanych lub nasączanych środkami ochrony roślin! Nie zapominaj o przepłukiwaniu - od tego zależy świeżość kiełków.
• Przeczytaj teraz:
Galeria

Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-05-14 21:18:13
Ostatnio zmieniony: 2013-02-18 15:03:11
Ostatnio zmieniony: 2013-02-04 22:16:20
Ostatnio zmieniony: 2011-03-16 07:24:54
Ostatnio zmieniony: 2011-02-02 19:04:45
Dodaj komentarz