Jak przygotować zakwas buraczany na barszcz czerwony?

Barszczyk czerwony dość często gości na naszych stołach. Przygotowując tą zupę korzystamy niekiedy z zakwasu buraczanego, który najczęściej kupujemy. Ale zakwas ten możemy szybko i w dość prosty sposób przygotować w domu.

  • Lista potrzebnych produktów - krok 1
1

Przygotowujemy następujące składniki:
czerwone buraczki - 0,5 kg
czosnek - 2 ząbki
liść laurowy - 1 szt mały
pieprz - 2 ziarna
ziele angielskie - 1 ziarna
cukier - 0,5 łyżeczka
chleb razowy /najlepiej na zakwasie / - 1 kromka mała
dodatkowo /niekoniecznie/ - 0,5 łyżeczki kminku


2

Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do dużego słoja, przekładając obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, pokruszonym liściem laurowym oraz ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu oraz ewentualnie kminkiem.


3

Wierzch posypujemy cukrem, całość zalewamy przegotowaną letnią wodą - tak by przykrywała buraki 1 cm nad ich poziomem. Na samym wierzchu układamy kromkę chleba. Słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.


4

Po upływie ok. 24 godzin wyjmujemy chleb, słój ponownie przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.


5

Zakwas jest gotowy, gdy zrobi się bardzo ciemny i zgęstnieje. Wówczas przecedzamy go, przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 09.12.2012

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:29:27

Też tak robię, ale nigdy nie dodawałam cukru. Następnym razem muszę spróbować:)

Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 10:49:30

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj