Jak przygotować zakwas buraczany na barszcz czerwony?
Barszczyk czerwony dość często gości na naszych stołach. Przygotowując tą zupę korzystamy niekiedy z zakwasu buraczanego, który najczęściej kupujemy. Ale zakwas ten możemy szybko i w dość prosty sposób przygotować w domu.
- • Lista potrzebnych produktów - krok 1
Przygotowujemy następujące składniki:
czerwone buraczki - 0,5 kg
czosnek - 2 ząbki
liść laurowy - 1 szt mały
pieprz - 2 ziarna
ziele angielskie - 1 ziarna
cukier - 0,5 łyżeczka
chleb razowy /najlepiej na zakwasie / - 1 kromka mała
dodatkowo /niekoniecznie/ - 0,5 łyżeczki kminku
Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wkładamy do dużego słoja, przekładając obranymi i pokrojonymi w plasterki ząbkami czosnku, pokruszonym liściem laurowym oraz ziarenkami ziela angielskiego i pieprzu oraz ewentualnie kminkiem.
Wierzch posypujemy cukrem, całość zalewamy przegotowaną letnią wodą - tak by przykrywała buraki 1 cm nad ich poziomem. Na samym wierzchu układamy kromkę chleba. Słój przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po upływie ok. 24 godzin wyjmujemy chleb, słój ponownie przykrywamy i odstawiamy na 2-3 dni.
Zakwas jest gotowy, gdy zrobi się bardzo ciemny i zgęstnieje. Wówczas przecedzamy go, przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:29:27
Ostatnio zmieniony: 2012-12-11 10:49:30
Dodaj komentarz