Jak przygotować wyśmienitą białą kiełbasę na Wielkanoc?
Biała kiełbasa jest zaraz po jajku i żurku najważniejsza na wielkanocnym stole. Oto sposób by była naprawdę pyszna.

Składniki:
- biała kiełbasa surowa
- 2 cebule
- marchew
- pietruszka
- 1/4 selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- olej
Kiełbasę białą wkładamy do garnka, razem z obraną marchewką, pietruszką i selerem.
Połówkę cebuli smażymy chwilę na gorącej suchej patelni, a następnie dodajemy do kiełbasy wraz z czosnkiem i przyprawami. Całość zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu (woda ma tylko pykać) 30 minut.
Po ugotowaniu część kiełbasy będzie podawana "z wody", resztę (ilość wg preferencji) smażymy na patelni wraz z pokrojoną na piórka cebulką. Oba rodzaje kiełbasy przekładamy na paterę.
Uwagi i spostrzeżenia
- •UWAGA! Nie wylewaj wody w której gotowała się biała kiełbasa.
- •Będzie ona stanowiła bazę wielkanocnego żurku.
- •Jeśli żurek będziesz robić tego samego dnia, ugotuj kiełbasę od razu do żurku (po 1 na osobę).
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 08:58:59
Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:15:41
Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:54:46
Dodaj komentarz