Jak przygotować wyśmienitą białą kiełbasę na Wielkanoc?

Biała kiełbasa jest zaraz po jajku i żurku najważniejsza na wielkanocnym stole. Oto sposób by była naprawdę pyszna.

1
Biała kiełbasa z cebulką Biała kiełbasa z cebulką

Składniki:
- biała kiełbasa surowa
- 2 cebule
- marchew
- pietruszka
- 1/4 selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- olej


2

Kiełbasę białą wkładamy do garnka, razem z obraną marchewką, pietruszką i selerem.
Połówkę cebuli smażymy chwilę na gorącej suchej patelni, a następnie dodajemy do kiełbasy wraz z czosnkiem i przyprawami. Całość zagotowujemy i gotujemy na bardzo małym ogniu (woda ma tylko pykać) 30 minut.


3

Po ugotowaniu część kiełbasy będzie podawana "z wody", resztę (ilość wg preferencji) smażymy na patelni wraz z pokrojoną na piórka cebulką. Oba rodzaje kiełbasy przekładamy na paterę.


4

Uwagi i spostrzeżenia

  • UWAGA! Nie wylewaj wody w której gotowała się biała kiełbasa.

  • Będzie ona stanowiła bazę wielkanocnego żurku.

  • Jeśli żurek będziesz robić tego samego dnia, ugotuj kiełbasę od razu do żurku (po 1 na osobę).


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 28.03.2011

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-01-30 08:58:59

Biała kiełbasa to symbol świąt.

Ostatnio zmieniony: 2012-02-04 14:15:41

Polecam mój najnowszy przepis na wykwintną sałatkę z rukoli i szynki parmeńskiej http://www.zaradni.pl/porada/6596,jak_zrobic_wykwintna_salatke_z_rukoli_i_szynki_parmenskiej

Ostatnio zmieniony: 2011-04-27 12:54:46

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj