Jak przygotować wschodnie "Kiszloki" ?

Kiszloki to jeszcze radziecka 'gwarowa' nazwa mielonych kotlecików wieprzowych z posiekaną kapustą kiszoną wewnątrz. Pamiętam - niegdyś moja Babuszka przygotowywała to danie dla dziadka, taty, wójków, itd - najczęściej miało to miejsce po większych hulankach rodzinnych. Ponoć Kiszloki pomagają złagodzić skutki uboczne tzw. efetu dnia drugiego :) Ile w tym prawdy - nie wiem, ale pachniało w całym domu... Ja dzisiaj również od czasu do czasu sięgam do tego przepisu i to nie tylko "nazajutrz dnia pierwszego" :) "Mielone" na Kiszloki powinno być raczej tłuste i przygotowane własnoręcznie. To ze sklepu (paczkowane) niestety raczej się nie nadaje.

  • 30-40 dkg mięsa wieprzowego (od łopatki)
  • 20 dkg słoninki świeżej lub boczku surowego
  • 20-30 dkg kapusty kiszonej (starej)
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • łyżka mąki oraz łyżka kwaśnej śmietany
  • olej, masło
  • przyprawy: sól peklowa, kminek cały, pieprz czarny, liść lubczyku, sól, przyprawa typu Maggi, cytryna lub ocet winny
1

30 dkg mięsa wieprzowego i 20 dkg tłustego boczku (lub słoninki) zmielić w maszynce na grubych oczkach. Przyprawić solą peklową, lubczykiem, pieprzem czarnym oraz odrobiną przyprawy do zup i potraw w płynie. Następnie dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na minimum 2-3 godziny.
Sugestia: mięso w ten sposób najlepiej przygotować sobie już rano.


2

Drobniutko posiekać 20-30 dkg kapusty kiszonej. Dodać płaską łyżkę kminku oraz płaską łyżeczkę cukru. Dwie średnie cebule obrać i pokroić w średnią kostkę.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła z dwoma łyżkami oleju (pół na pół) oraz zeszklić pokrojoną cebulę. Następnie do cebuli dodać kapustę, 4-5 łyżek wody i na dużym ogniu intensywnie podsmażać często mieszając. Następnie przełożyć podsmażoną kapustę do miseczki i poczekać aż wystygnie.


3

Do naczynia wybić dwa jajka i wymieszać dokładnie z jedną czubatą łyżką mąki oraz z łyżką kwaśnej śmietany. Wyjąć mięso z lodówki, dodać przestudzoną kapustą, jajka z mąką i śmietaną oraz 2-3 łyżeczki natki świeżej pietruszki. Całość wyrobić na jednolitą masę, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku oraz na 10-15 minut włożyć do zamrażarki.


4

Z masy uformować kotleciki w kształcie dość dużych paluszków oraz obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni mocno rozgrzć półcentymetrową warstwę oleju i układać kotleciki. Smażyć dość długo na raczej małym ogniu często obracając.
Gotowe Kiszloki podawać - jak Kto lubi! Na ciepło jak i na zimno smakują... tak samo :)


5

Uwagi i spostrzeżenia

  • Jeśli kapusta jest mało kwaśna można dodać 2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny.

  • Kapusta kiszona powinna być już razem z marchewką. Jeśli jednak nie - należy obrać, starkować i dodać malutką surową marcheweczkę.

  • Jeżeli wyrabiane mięso z wszystkimi dodatkami będzie zbyt luźne, to można dodać nieco ztarkowanej suchej bułki.

  • Ostrożnie z solą - kapusta kiszona jest już słona sama w sobie.

  • Potrawa nie należy do niskokalorycznych - także niestety... :)


Galeria

zdjęcie
zdjęcie

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 22.03.2012

Komentarze

Fajny przepis, jednak spróbuje zrobić w wersji odchudzonej :)

Ostatnio zmieniony: 2012-10-07 16:54:42

Przepis jest iście genialny. W swojej prostocie zachwyca. A składnik boczek po prostu zachęca do zrobienia. Super przepis na zrobienie inaczej mielonych tych zwykłych. Pozdrawiam.

Ostatnio zmieniony: 2012-03-23 20:48:02

Wypróbuję, na pewno. Mój narzeczony lubi takie rzeczy :)

Ostatnio zmieniony: 2012-03-22 21:26:00

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj