Jak przygotować szaszłyki w piekarniku?
Za oknem śnieg i niestety na otwarcie sezonu grillowego musimy jeszcze trochę poczekać. Dla niecierpliwych podaję przepis na szaszłyki, które możemy przygotować w domu. Smakują jak z grilla :)
- • 1 podwójna pierś z kurczaka
- • 2 papryki
- • 10 pieczarek
- • 3 cebule
- • 200 ml oliwy z pestek winogron
- • opakowanie przyprawy do szaszłyków
- • opakowanie przyprawy do gyrosa
- • opakowanie patyczków do robienia szaszłyków
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę długości ok 3 cm.
Przygotowujemy marynatę.
Do miseczki wlewamy oliwę z pestek winogron dodajemy przyprawę do szaszłyków i do gyrosa.
Połowę marynaty wlewamy do mięsa i wstawiamy na pół godziny do lodówki.
Pieczarki, paprykę myjemy, cebulę obieramy. Pieczarki kroimy w ćwiartki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w piórka.
Pieczarki i paprykę zalewamy pozostałą marynatą, odstawiamy na pół godziny.

Mięso i warzywa nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Wkładamy do piekarnika, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!
Uwagi i spostrzeżenia
- •Zamiast oliwy z pestek winogron mozna także dać oliwy z oliwek lub oleju.
• Przeczytaj teraz:
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:20:56
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 13:58:04
Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 11:57:59
Dodaj komentarz