Jak przygotować szaszłyki w piekarniku?

Za oknem śnieg i niestety na otwarcie sezonu grillowego musimy jeszcze trochę poczekać. Dla niecierpliwych podaję przepis na szaszłyki, które możemy przygotować w domu. Smakują jak z grilla :)

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 papryki
  • 10 pieczarek
  • 3 cebule
  • 200 ml oliwy z pestek winogron
  • opakowanie przyprawy do szaszłyków
  • opakowanie przyprawy do gyrosa
  • opakowanie patyczków do robienia szaszłyków
1

Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę długości ok 3 cm.


2

Przygotowujemy marynatę.
Do miseczki wlewamy oliwę z pestek winogron dodajemy przyprawę do szaszłyków i do gyrosa.


3

Połowę marynaty wlewamy do mięsa i wstawiamy na pół godziny do lodówki.


4

Pieczarki, paprykę myjemy, cebulę obieramy. Pieczarki kroimy w ćwiartki, paprykę w dużą kostkę, cebulę w piórka.


5

Pieczarki i paprykę zalewamy pozostałą marynatą, odstawiamy na pół godziny.


6

Mięso i warzywa nadziewamy naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Wkładamy do piekarnika, i pieczemy około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!


7

Uwagi i spostrzeżenia

  • Zamiast oliwy z pestek winogron mozna także dać oliwy z oliwek lub oleju.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 19.02.2011

Komentarze

super

Ostatnio zmieniony: 2013-02-27 11:20:56

Fantastyczny przepis :-)

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 13:58:04

Świetny pomysł na zimowe dni bez ogrodowego grilla.

Ostatnio zmieniony: 2011-02-21 11:57:59

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj