Jak przygotować sosy paprykowe na zimę ?

Papryka jest składnicą wielu cennych witamin, min. witaminy C, która w przypadku tego warzywa nie znika w procesie pasteryzacji. Dlatego przygotowując przetwory na zimę możemy z papryki przyrządzać szereg sosów bez obawy, że podczas gotowania straci ona swoje właściwości. A sosy z paprykowe są naprawdę smaczne.

  • papryka, bakłażan, czosnek, cebula,rozmaryn, cukier, ocet winny, białe wino, przecier pomidorowy, keczup, musztarda,jabłka, pieprz, olej,
1

Sos paprykowy wykwintny
papryka czerwona - 4 strąki
bakłażan - 0,5 kg
czosnek - 3 ząbki
dymka - 20 dag
rozmaryn - 3 gałązki
cukier - 25 dag
ocet winny - 1 szklanka
wytrawne białe wino - 1 szklanka
przecier pomidorowy - 450 ml
sól, pieprz, mielona słodka papryka - do smaku
Dymkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i pestki i razem z bakłażanem kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do rondla, zalewamy przecierem pomidorowym, octem winnym i winem, dodajemy rozmaryn i mieszamy. Gotujemy ok. 30 min, na dużym ogniu często mieszając. Doprawiamy według uznania solą, pieprzem oraz mieloną papryką.Gotowy sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 min.


2

Sos pomidorowo-paprykowy
pomidory - 1,5 kg
papryka czerwona - 1 kg
papryka zielona - 2 strąki
papryka żółta - 2 strąki
cebula czerwona - 0,5 kg
cukier - 0,75 szklanki
ocet - 0,5 szklanki
musztarda - 2 łyżeczki
słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
sól - 2 łyżki
mielony pieprz - 1 łyżeczka
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Papryki myjemy, osuszamy, oczyszczamy a gniazd nasiennych i nasion i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i również kroimy w małą kostkę. Warzywa mieszamy ze sobą. Dodajemy ocet, musztardę, cukier i przyprawy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i na małym gotujemy 4 godziny od czasu do czasu mieszając. Gorący sos wlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.


3

Chutnej z pomarańczowej papryki
papryka pomarańczowa - 1 kg
jabłka - 30 dag
papryczka chili - 1 szt
sól - 1 płaska łyżeczka
ocet winny - 0,5 szklanki
kolorowy pieprz w ziarnach - 2 łyżeczki
Papryki i papryczkę chili myjemy, rozcinamy, usuwamy gniazda nasienne i nasiona. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Papryki i jabłka przekładamy do rondla i razem gotujemy na małym ogniu ok. 20 min. Następnie wszystko miksujemy, dodajemy sól, ocet winny i cukier. Gotujemy ok. 5 min. Dodajemy kolorowy pieprz i gotujemy jeszcze 2 min. Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 10 min.


4

Sos paprykowy z przecierem pomidorowym
papryka czerwona - 2 kg
papryka żółta - 1 kg
papryka zielona - 0,5 kg
ostre papryczki /najlepiej pepperoni/ - 30 dag
olej - 0,5 szklanki
sól - 8 dag
cukier - 4 łyżki
przecier pomidorowy - 60 dag
czosnek - 2 główki
liście laurowe - 5 szt
ocet 10% - 0,5 szklanki
mielona papryka, pieprz - do smaku
Paprykę i papryczki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i nasion. Czosnek obieramy i razem z papryką mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy blenderem na papkę. Przekładamy do rondla, dodajemy sól, olej, cukier i gotujemy ok. 15 min. Dodajemy przecier pomidorowy, liście laurowe i ocet. Doprawiamy według uznania mieloną papryką i pieprzem - jeśli ktoś lubi pikantniejszy smak. Sos zagotowujemy i gorący wlewamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 10 min.


5

Sos paprykowy z keczupem
papryka żółta - 1 kg
papryka czerwona - 1 kg
papryka zielona -0,5 kg
papryka pomarańczowa - 0,5 kg
cebula czerwona - 1 kg
cukier - 1 szklanka
olej - 1 szklanka
ocet - 1 szklanka
keczup pikantny - 1 l
sól - 2 łyżki
Paprykę myjemy, oczyszczamy z nasion i gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i również kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa przesypujemy solą i odstawiamy na 3 godz. Po tym czasie odciskamy sok, warzywa przekładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy aż papryka będzie miękka - ok. 40 min. Sos możemy zmiksować i ponownie zagotować. Gorący sos przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Sosy możemy doprawiać ulubionymi świeżymi ziołami np: bazylią oregano.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 27.08.2012

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj