Jak przygotować sos do spagetti?
W tej poradzie chciałabym podzielić się swoim sposobem na sos spagetti. W początkach mojej przygody kulinarnej wolałam kupić sos gotowy w słoiku, pewnego dnia pomyślałam, że poeksperymentuję i zrobię go sama. Wyszło na tyle dobrze, że nie pamiętam już kiedy ostatnio kupiłam gotowy sos ;)
- • 1 duży koncentrat pomidorowy
- • 250g mięsa mielonego
- • 1 duża cebula
- • 1 paprya czerwona
- • kilka pieczarek
- • szklanka bulionu
- • przyprawy (sól, pieprz, oregano, liść laurowy, czosnek)
- • margaryna lub masło
- • ewentualne mąka do zagęszczenia
W rozgrzanym rondlu rozpuścić margarynę (lub masło) i poddusić mięso mielone. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę oraz pokrojone pieczarki. Przyprawić solą (lub vegetą), pieprzem (dobą alternatywą jest pieprz czosnkowy) oraz oregano. Do sosu można dodać świeży czosnek, choć i ten granulowany nie będzie zły.
Kiedy warzywa zmiękną, dolać szklankę przygotowanego wcześniej bulionu.
Na koniec zahartować koncentrat pomidorowy z powstałą mieszanką, dolać i gotować. Dodać również liść laurowy, który moim zdaniem trochę go ulepszy.
Jeżeli sos jest za rzadki, można go zagęścić mąką.

Mi i moim najbliższym bardzo smakuje ten sos, ale czasem go trochę zmieniam. Na przykład mieszam koncentrat ze śmietaną zanim go zahartuję lub dodaję starty ser żółty, w obu przypadkach sos wciąż jest smaczny.
Składniki to również kwestia wyboru, zależy to od podniebienia, a przecież każdy z nas jest inny. Nie każdy musi lubić pieczarki czy ser. Warto jednak czasem dodać coś do sosu, by stworzyć coś nowego. Ja eksperymentowałam już z kukurydzą, groszkiem, czy marchewką.
Sos do spagetti jest na tyle elastyczny, że można do niego dodać praktycznie wszystko.
Uwagi i spostrzeżenia
- •W kroku 3 :)
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2012-12-19 15:30:53
Ostatnio zmieniony: 2011-10-24 12:44:52
Dodaj komentarz