Jak przygotować smakowe oliwy z oliwek?

Prosty przepis na przygotowanie smakowych oliw, z kilku składników oraz oliwy z oliwek.

  • czyste słoiczki, oliwa z oliwek, czosnek, papryczki chili.
1
http://www.flickr.com/photos/creative_tools/4292166101/sizes/z/in/photostream/ http://www.flickr.com/photos/creative_tools/4292166101/sizes/z/in/photostream/

Składniki:
czyste słoiczki,
oliwa z oliwek,
czosnek,
papryczki chili.


2

Czosnek obieramy, zostawiamy w ząbkach.
Papryczki kroimy na plastry.
Słoiczki parzymy w gorącej wodzie i osuszamy.


3

Do pierwszego słoiczka wrzucamy kawałki papryczki do drugiego ząbki czosnku.


4

Zalewamy oliwą z oliwek tak, aby zakryć wszystkie składniki.
Odstawiamy na kilkanaście dni w ciemne miejsce.


5

Tak przygotowane oliwy smakowe możemy wykorzystać już do sałatek, czy smażenia.


6

Uwagi i spostrzeżenia

  • Można próbować przygotować oliwe z oliwek z innych składników


Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 29.01.2011

Komentarze

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj