Jak przygotować smaczny sos czosnkowy na kilka sposobów?

Sos czosnkowy to jeden z popularniejszych sosów do sałatek, grillowanych warzyw i mięs. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego każdy zrobi go bez problemu. Podstawowym składnikiem tego sosu jest aromatyczny czosnek a reszta to już kwestia naszej wyobraźni i naszych upodobań smakowych. Oto kilka propozycji sosów czosnkowych:

  • Wykaz potrzebnych składników przy poszczególnych przepisach.
1

Ekspresowy sos czosnkowy
majonez - 6 łyżek
śmietana lub jogurt - 6 łyżek
czosnek - 2 ząbki
sól
pieprz
cukier
Do miseczki przekładamy majonez, śmietanę lub jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.


2

Sos czosnkowy z serem pleśniowym
czosnek - 6 ząbków
mały jogurt naturalny - 1 szt
gęsta śmietana - 4 łyżki
ser pleśniowy - 0,5 trójkątnego opakowania
sól
pieprz
Do jogurtu naturalnego dodajemy gęstą śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony na kawałki ser pleśniowy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolity sos. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


3

Sos tzatziki jogurtowy
gęsty jogurt - 1 szklanka
świeży ogórek - 1 szt
czosnek - 3 ząbki
posiekany koperek - 1 łyżka
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
ocet jabłkowy - 1 łyżka
sól
pieprz
Ogórek myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach i solimy. Po ok. 20 min. odciskamy z soku. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i razem z zieleniną, octem jabłkowym i oliwą dodajemy do jogurtu. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy. Jogurt z dodatkami dodajemy do ogórka, mieszamy i odstawiamy na godzinkę do lodówki.


4

Sos tzatziki z twarożkiem
twarożek - 1 op
jogurt naturalny - 1 szklanka
świeży zielony ogórek - 1 szt
cebula - 1 szt
czosnek - 3 ząbki
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól
pieprz
cukier
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ogórek myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Twaróg mieszamy z jogurtem, dodajemy oliwę, sok z cytryny, cebulę, czosnek i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. na koniec dodajemy ogórek i dokładnie mieszamy. Chłodzimy w lodówce ok. 30 min.


5

Sos czosnkowy z musztardą
czosnek - 4 ząbki
ogórek surowy zielony - 1 szt
olej - 3 łyżki
musztarda - 1 łyżka
śmietana - 4 łyżki
majonez - 2 łyżki
sól
pieprz
zioła prowansalskie
Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i razem z olejem, musztardą i przyprawami mieszamy z majonezem i śmietaną. Ogórka myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do sosu śmietanowo-majonezowego. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30 min.


Przeczytaj teraz:

Dodaj komentarz

  1. Zaloguj się:
  1. 13.11.2012

Komentarze

fajne

Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:34:01

Mam nadzieję, że będzie Tobie smakował. Dzięki za komentarz !

Ostatnio zmieniony: 2012-11-16 09:20:25

Wow, najpierw wypróbuje sos czosnkowy z ulubionym serem pleśniowym z zielonymi przerostami. Aż dziw, że sama nie wpadłam na taki pomysł :)

Ostatnio zmieniony: 2012-11-16 08:38:32

Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w polityce prywatnościRozumiem i akceptuję
Dodaj opinię o stronie
Dodaj opinię o stronie
  1. anuluj