Jak przygotować smacznego karpia nie tylko na Święta?
Karp to król wigilijnego stołu. Co prawda coraz więcej osób zastępuje go inną rybą ale jednak karp to tradycja. Jednak jak to zawsze z tradycją bywa z biegiem czasu można ją unowocześnić. Tak więc na tą szczególną okazję proponuję tradycyjnego karpia ale w nieco innym wydaniu. Poniżej przedstawiam kilka wybranych przepisów na przygotowanie smacznego karpia.
- • Potrzebne składniki przy poszczególnych przepisach.
Karp z sosem piwno - piernikowym
karp - 1 szt /ok. 1,5 kg/
marchew - 3 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 1 mały
cebula biała - 4 szt
mielony imbir - 0,5 łyżeczki
pieprz ziarnisty - 10 ziaren
sos:
ciemne piwo - 1 szklanka
wywar z ryby - 0,5 szklanki
pierniki bez czekolady - 5 dag
migdały - 5 dag
rodzynki - 3 dag
masło - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 2 łyżki
sól, cukier, pieprz - do smaku
Karpia sprawiamy, myjemy, odcinamy głowę /nie wyrzucamy/, płetwy i ogon i kroimy w dzwonki. Z głowy karpia usuwamy skrzela i oczy i zachowujemy ją. Warzywa oczyszczamy myjemy, kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.Dodajemy głowę karpia i gotujemy 20 min. Po tym czasie dodajemy imbir, pieprz ziarnisty i dzwonki karpia i gotujemy dalej 40 min. na małym ogniu. Przygotowujemy sos: migdały sparzamy, obieramy i siekamy. Rodzynki zalewamy letnią wodą a pierniki piwem. Gdy pierniki rozmiękną, dodajemy migdały i wywar z ryby. Mieszamy. Masło roztapiamy, wlewamy piwo z dodatkami i zagotowujemy. Dodajemy rodzynki i doprawiamy do smaku.Kawałki ryby podajemy polane przygotowanym sosem.
Karp grzybowy
karp - 1 szt /ok. 1,5 kg/
farsz:
margaryna - 1 łyżka
kajzerka - 1 szt
jajka - 2 szt
mleko - 0,5 szklanki
grzyby leśne mrożone - 15 dag
masło - 5 łyżeczek
posiekana natka pietruszki - 1 łyżka
zupa grzybowa w proszku - 1 torebka
sól, pieprz - do smaku
Rybę sprawiamy, opłukujemy, nacieramy solą i odstawiamy na 30 min. W tym czasie rozmrażamy grzyby drobno kroimy i dusimy na margarynie /możemy oczywiście użyć masła/. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z jedną łyżką masła i mieszamy z namoczoną w mleku i odciśniętą kajzerką, grzybami, posiekaną natką, solą, pieprzem i zupą grzybową w proszku. Dokładnie wyrabiamy. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.Rybę osuszamy, napełniamy przygotowanym farszem i spinamy wykałaczkami. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, przekładamy do niego rybę nacinając ją kilkakrotnie w poprzek i polewamy resztą masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy /ok.25 min/, polewając kilkakrotnie powstałym sosem.
Karp smażony
sprawiony karp - 1 szt /ok. 1 kg/
cytryna - 1 szt
czosnek - 3 ząbki
jajka - 2 szt
masło, oliwa z oliwek - do smażenia
mąka, bułka tarta - do panierowania
sól, pieprz, vegeta - do smaku
Sprawionego karpia myjemy, osuszamy i dzielimy na dzwonki. Następnie nacieramy solą ze wszystkich stron i odstawiamy na 2 godz. Po tym czasie spłukujemy sól i przekładamy rybę do miski. Cytrynę dokładnie szorujemy, kroimy w ok. 0,5 cm plasterki i obkładamy nimi rybę. Odstawiamy do lodówki na noc. Czosnek przeciskamy przez praskę. Plasterki cytryny usuwamy. Czosnek, pieprz, vegetę mieszamy z mąką. Rybę panierujemy najpierw w mące z przyprawami, później w jajku a następnie w bułce tartej. Karpia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek.
Karp w sosie miodowo -musztardowym
karp - 1 szt
marchew - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler - 0,5 szt
miód - 0,5 szklanki
musztarda - 3 łyżeczki
rodzynki - 2 łyżki
sól
Karpia sprawiamy i dzielimy na dzwonka. Z głowy, płetw i włoszczyzny gotujemy bulion i solimy. Gdy bulion się zagotuje wkładamy do niego dzwonki karpia i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. W osobnym rondelku /na małym ogniu/ zagotowujemy miód i podgrzewamy do czasu aż nabierze ciemnego koloru. Do miodu dodajemy 0,5 szklanki bulionu z ryby i musztardę, wrzucamy rodzynki. Podgrzewamy jeszcze ok. 3-4 min. Dzwonki karpia, odsączamy i układamy na półmisku i polewamy sosem miodowym. Podajemy na zimno.
Karp pieczony w ziołach
sprawiony karp - 1 kg
czosnek granulowany - 2 łyżeczki
pomidory - 3 szt
cebula - 2 szt
świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek
sok z cytryny, sól, pieprz - do smaku
oliwa z oliwek - 6 łyżek
Rybę myjemy i porcjujemy. Czosnek granulowany rozcieramy z solą a następnie mieszamy z posiekanymi ziołami - możemy dodać odrobinę oliwy. Powstałą mieszanką nacieramy kawałki ryby, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na dwie godziny do lodówki. Cebule obieramy, kroimy w piórka, oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i na dnie układamy część cebuli. Układamy warstwę ryby, na niej resztę cebuli i na wierzch pozostałą rybę. Na rybie układamy pokrojone w kostkę pomidory, oprószamy solą i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 30 min.
Karp paprykowy
sprawiony karp - 1 szt /ok.1,5 kg/
marchew - 1 szt
pietruszka - 2 szt
por /biała część/ - 1 szt
cebula - 2 szt
śmietana - 2 łyżki
papryka czerwona - 2 strąki
papryka żółta - 1 strąk
papryka mielona słodka - 2 łyżki
liść laurowy - 1 szt
mąka - 0,5 szklanki
olej - 6 łyżek
pieprz czarny i biały, sól - do smaku
Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebulę i mieszając szklimy. Dodajemy pokrojoną paprykę, łyżkę mielonej papryki, liść laurowy, wlewamy dwie szklanki wody i zagotowujemy.Liść laurowy wyjmujemy a sos miksujemy. Sprawioną rybę dzielimy na kawałki, oprószamy solą i białym pieprzem a następnie obtaczamy w mące wymieszanej z resztą papryką.Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy na nim rybę na złoto na dużym ogniu i przekładamy do sosu paprykowego. Dusimy na małym ogniu ok. 10 min pod przykryciem. Śmietanę mieszamy z 1 łyżeczką mąki, dodajemy do sosu, podgrzewamy /ale nie zagotowujemy/ , doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Faszerowany karp w galarecie
karp - ok. 1,5 kg
cebula - 3 szt
papryka czerwona - 1 strąk mały
marchew - 1 szt
pietruszka - 1 szt
seler -0,5 szt
jajka - 5 szt
masło - 3 łyżki
goździki - 2 szt
ziele angielskie - 3 ziarna
liść laurowy - 2 szt
pieprz ziarnisty - 4 ziarna
sól, pieprz, cukier, sok z cytryny - do smaku
żelatyna - 2 łyżeczki
Jajka /3 szt/ gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.Karpia sprawiamy, skrobiemy a następnie ostrym nożem odcinamy delikatnie skórę i nacieramy ją rozgrzaną drobną solą. Skórę zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce. Mięso ryby obieramy z ości i razem z ugotowanymi jajkami i papryką /oczyszczoną z gniazd nasiennych/ mielimy w maszynce. Do płaskiego rondla wrzucamy obrane, umyte i pokrojone warzywa, cebulę,liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy wrzątkiem /tak by były przykryte/ i gotujemy na małym ogniu ok. 40 min. Dodajemy płetwy, głowę karpia, łyżeczkę soli i gotujemy jeszcze ok. 30 min. Przecedzamy. Masło ucieramy na puch.Nie przerywając ucierania dodajemy po żółtku /2 szt/ , doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy z mielonym mięsem z ryby i ubitymi białkami. Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na skórze karpia i zwijamy w roladę. Układamy na natłuszczonej gazie, wkładamy do wywaru i gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Wyjmujemy z wywaru dopiero gdy całość wystygnie. Wywar zagotowujemy a następnie dodajemy 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny. Kilka łyżek galarety wlewamy na spód półmiska i studzimy. Roladę kroimy w plastry, układamy na półmisku, zalewamy resztą galarety i odstawiamy do zastygnięcia.
Uwagi i spostrzeżenia
- •Polecam poradę: jak przygotować smaczne sosy do smażonego karpia - www.zaradni.pl/porada/9978
Komentarze
Ostatnio zmieniony: 2013-04-12 15:36:28
Ostatnio zmieniony: 2012-11-05 14:01:06
Ostatnio zmieniony: 2012-10-29 20:13:28
Ostatnio zmieniony: 2012-10-25 08:52:52
Dodaj komentarz